Annons
X
Annons
X

Per Gudmundson: Skärp försörjningskraven

Försörjningskravet vid anhöriginvandring bör vidgas. Det föreslog Moderaterna igår. Det är ingen ny ståndpunkt – M ville ha färre undantag från försörjningskravet redan när det infördes – men anledningen till att kravet åter diskuteras är tillströmningen av asylsökande. Nästa år ökar antalet med drygt 20 procent.

54000 personer beräknas då söka asyl (om läget i Syrien förvärras ännu mer räknar Migrationsverket med 64000 asylsökande), samtidigt som 56500 personer väntas ansöka om uppehållstillstånd som anhöriga och 21000 kommer att ansöka om förlängning av sina uppehållstillstånd som anhöriga.

Riksdagsledamoten Staffan Danielsson (C) påpekade på Brännpunkt
igår att vi tar emot ”fler flyktingar från Syrien än övriga EU-länder tillsammans”.

Annons
X

För att undvika orimliga belastningar på välfärdssystemen och underlätta integrationen bör vi närma oss grannländerna i synen på invandringen. Det går att minska flyktinginvandringen utan att bryta mot internationella konventioner eller avskaffa den fria rörligheten.

För en vecka sedan skrev Norges motsvarighet till generaldirektören för Migrationsverket, Frode Forfang, om skillnaderna i nivåer. ”Varför väntar Sverige mer än fem gånger fler asylsökare än Norge”, frågade han sig. ”Vi är bundna av samma internationella konventioner och bedömer ansökningarna relativt lika. Därför torde det vara andra saker som spelar in. För Sverige tror jag det spelar roll att landet framstår utåt som det mest generösa för flyktingar, genom de signaler man sänder ut”, fortsatte han, och pekade på skillnader i ekonomiskt stöd till de asylsökande. ”Många kanske tänker att det är krig och konflikter som avgör mängden asylsökare. Det är en sanning som kan modifieras betydligt. Krig kan uppenbarligen skapa en flyktingsituation, men vart flyktingarna åker är en helt annan sak.”

Det är möjligt att med små medel ändra Sveriges speciella attraktionskraft.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Moderaternas skärpta försörjningskrav, som ju egentligen bara är en förlängning av arbetslinjen in i migrationspolitiken, är en metod att göra detta. Synd att resten av Alliansen är emot.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X