Annons

Ofarbar tystnadSkarp blick på människans smutsigaste tillstånd

Andreas Lundberg är författare, förläggare och översättare. Han debuterade med ”Storm i den pelare som bär” (2017). ”Ofarbar tystnad” är den andra boken i en planerade romantrilogi.
Andreas Lundberg är författare, förläggare och översättare. Han debuterade med ”Storm i den pelare som bär” (2017). ”Ofarbar tystnad” är den andra boken i en planerade romantrilogi. Foto: Jasmine Storch

Om den hyllade debuten utspelade sig i helvetet befinner sig denna berättelse i ett slags skärseld. Andreas Lundbergs uppföljande roman, som utspelas i ett kloster, rör sig i ett dis av grå depression.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1

Smutsigast av mänskliga tillstånd är depressionen. Den inkrökta självupptagenhetens yttersta utpost. Platsen där människan sitter ensam och darrande, så uppfylld av sitt eget inres ekande tomhet att hon gjort allt omkring sig lika tomt, lika ekande.

Det är inte ett alldeles ovanligt ämne för litteraturen. Den som sitter stilla i sitt eget träck under långa perioder av sitt liv kan också vilja gestalta detta outhärdliga ingenting. Ge det konturer och på sätt kanske lyckas tukta det. Men det är svårt, just för att inget är vackert inifrån depressionen och fulast av allt är jaget. Få lyckas gå hela vägen (ut i ödemarken) och samtidigt bibehålla något slags litterär spänst.

Annons
Annons
Annons