Annons

Skapare av e-hälsobolag är Framtidens entreprenör

E-hälsobolaget Medituner tog överlägset hem priset Framtidens Entreprenör 2018 som avgjordes under torsdagen. Bolaget har tagit fram en app där patienten själv kan göra tester för bäst val av medicin och vård av astma.

– Ett väldigt stort erkännande, säger grundarna Eric Alhanko och Henrik Ljungberg.

Under strecket
Publicerad

Eric Alhanko och Henrik Ljungberg utsågs till Framtidens entreprenör 2018 för sitt e-hälsobolag Mediturner.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

Eric Alhanko och Henrik Ljungberg utsågs till Framtidens entreprenör 2018 för sitt e-hälsobolag Mediturner.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Eric Alhanko och Henrik Ljungberg utsågs till Framtidens entreprenör 2018 för sitt e-hälsobolag Mediturner.
Eric Alhanko och Henrik Ljungberg utsågs till Framtidens entreprenör 2018 för sitt e-hälsobolag Mediturner. Foto: Tomas Oneborg

Under hösten har nio bolag deltagit i tävlingen Framtidens Entreprenör, ett samarbete mellan SvD och investmentbanken Carnegie. En namnkunnig jury skickade fyra bolag direkt till final. Därefter har SvD:s läsare röstat fram den femte och sista finalbiljetten.

I årets tävling har inriktningen på bolagen varierat stort, men långsiktig hållbarhet präglar på ett eller annat sätt verksamheten.

– Samtliga finalister i år höll genomgående en hög kvalitet. De är starka entreprenörer med spännande innovationer och lösningar på vår tids samhällsutmaningar. Vi noterar generellt en ökad kvalitet bland ansökningar för varje år som går, säger Björn Jansson, vd på Carnegie och jurymedlem.

Med sig i juryn har Björn Jansson haft Kinneviks vd Georgi Ganev, Susanna Campbell som är investeringsansvarig på Norrsken, Bonnier Ventures vd Ulrika Saxon, matsvinnsbolaget Karmas vd Hjalmar Ståhlberg Nordegren, Emma Ihre, hållbarhetsansvarig på Mannheimer & Swartling och Anna Felländer som är digitaliseringsekonom på KTH.

Annons
Annons

Att långsiktig hållbarhet i år vägde extra tungt i juryns bedömning ligger i tiden. Georgi Ganev, vd på Kinnevik, är övertygad om att vi kommer att få se fler innovationer på marknaden som hjälper konsumenter att sätta hållbarhet högre upp på agendan.

En entreprenör som bara pratar om hur de ska tjänar pengar blir helt ointressant.

– Jag var imponerad över bredden och kvalitén på årets startfält. En tydlig trend är att bolagen ligger i framkant av att utnyttja datadriven analys för att utveckla sina affärsidéer, vilket skapar spännande möjligheter inom vitt skilda områden. Ett tydligt hållbarhetstänk från start märks också, vilket är viktigt och skapar förutsättningar för att bygga bolagen långsiktigt, säger Georgi Ganev, vd på Kinnevik.

Han lyfter den genuina viljan hos alla årets finalister att skapa en positiv förändring med sin produkt, både för konsumenten och samhället i stort.

–En entreprenör som bara pratar om hur de ska tjäna pengar blir helt ointressant, säger han.

I en fullsatt salong med frågvisa investerare var det så dags för de fem finalisterna att visa upp sig. Utrustade med så kallade mentometerknappar fick publiken slutligen lägga sin röst på det bolag som lyckades övertyga bäst.

Publikens val landande överlägset på entreprenörerna bakom e-hälsobolaget Medituner som glada tog emot utmärkelsen Framtidens Entreprenör 2018 samt ett rådgivningspaket från Carnegie. Bolaget har tagit fram appen Asthmatuner där patienten själv kan göra tester för bäst val av medicin och vård av astma.

Det finns många spännande startups i Sverige, vilket också märks i de bidrag som juryn har tittat på.

Annons
Annons

– Det här är ett väldigt stort erkännande och ett viktigt steg. Det är ett bevis på att det vi gör är rätt. Det ligger i tiden med digitalisering av egenvården där patienten själv kan ta ett större ansvar, säger Eric Alhanko och Henrik Ljungberg som har grundat bolaget. Den digitala tjänsten möjliggör för astmatiker att mäta sin lungfunktion hemma och dela blåsvärden med en specialistläkare i appen.

– Idén formades i mitt huvud för fyra år sedan. Att nu se tjänsten växa och faktiskt hjälpa patienter att må bättre är stort, säger Henrik Ljungberg som är specialistläkare inom lungsjukdomar.

Tidigare svenska framgångar på den internationella tech-scenen med bolag som Spotify, Izettle och Klarna har satt entreprenörs-Sverige på kartan. Kinneviks vd menar att uthålliga investerare är avgörandes om Sverige ska hänga med i framtiden.

– Det finns många spännande startups i Sverige, vilket också märks i de bidrag som juryn har tittat på. Jag tror att det är en kombination av en stark grundare och team med en skalbar affärsidé. Sverige är ju en ganska liten marknad, så om ett bolag ska kunna bli stort krävs en idé som fungerar internationellt. Då måste man våga tänka stort, vara ambitiös och satsa. Det kräver i sin tur uthålliga partners och investerare som förstår utmaningarna i att bygga bolag och som vågar tänka långsiktigt, säger Kinneviks vd Georgi Ganev.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons