Annons
X
Annons
X

”Skapar omhändertagande samhälle”

Kvinnor är mer känslomässiga och omhändertagande än män. Det menar SD:s nya jämställdhetspolitiska talesperson Paula Bieler som vill locka fler kvinnor till partiet.

– Vi skapar ett varmt och omhändertagande samhälle, säger hon till SvD.

SD förnyar inför valet: Här nya ekonomisk-politiska talespersonen Oscar Sjöstedt, nya jämställdhetspolitiska talespersonen Paula Bieler och nya kulturpolitiska talespersonen Aron Emilsson.
SD förnyar inför valet: Här nya ekonomisk-politiska talespersonen Oscar Sjöstedt, nya jämställdhetspolitiska talespersonen Paula Bieler och nya kulturpolitiska talespersonen Aron Emilsson. Foto: TT

Med ett halvår kvar till valet presenterar Sverigedemokraterna tre nya talespersoner. De sitter inte i riksdagen än men har topplaceringar på valsedeln.

Paula Bieler, 26 år, har gjort en kometkarriär i det annars mansdominerade partiet. Hon gick med i SD bara ett år före valet år 2010. Sedan 2011 arbetar hon som politisk sekreterare på riksdagskansliet och står på riksdagslistans sjunde plats. Från och med i dag är hon SD:s nya jämställdhetspolitiska talesperson.

– Jag har inte samma bakgrund som de flesta i partiet. Jag är kvinna, jag har utländsk bakgrund och jag har växt upp i Danderyd. Så jag har kommit in med andra perspektiv, säger Paula Bieler till SvD.

Annons
X

Hon vill arbeta för bättre villkor i kvinnodominerade branscher. Men som särartsfeminist tror hon att det är naturligt att män och kvinnor har fått olika roller på arbetsmarknaden.

– Jag är fullständigt övertygad om att rent evolutionärt så har kvinnor en större tendens att söka sig till omsorgsbranscher och mer känslomässiga argument. Män är mer rationella och har mer jägarinstinkter. Även om vi inte lever i den verkligheten i dag så har det betydelse och påverkar vilka val vi gör, säger hon.

Hur vet du att det är så?

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är vedertaget i vetenskapen att det finns stora hormonskillnader mellan män och kvinnor som påverkar våra beteenden. Men det finns givetvis även stora individuella skillnader mellan olika personer, säger Paula Bieler.

  – Givetvis finns det de som inte erkänner biologiska skillnader och som förklarar skillnaderna som sociala konstruktioner. Det är just det som skiljer särartsfeminism från likhetsfeminism.

  Sverigedemokraterna har svårt att locka kvinnliga väljare. En förklaring är att partiet har uppfattats som känslokallt menar Bieler. Den bilden vill hon bryta.

  – En av våra utmaningar är att visa att vi har värderingar och känslor. Vi är det parti som hjälper flest flyktingar och skapar ett varmt och omhändertagande samhälle.

  På vilket sätt hjälper ni flest flyktingar?

  – Vi lägger mest pengar på akut flyktinghjälp och flyktingläger vilket faktiskt räddar liv. Det är också den flyktinghjälpen som räddar kvinnor då det bara är unga män som betalas för att ta sig hela vägen hit till Sverige.

  I SD:s skuggbudget hösten 2013 ville partiet minska dagens asyl- och anhöriginvandringen med 90 procent och sänka biståndet från dagens en procent av BNI till 0,7 procent.

  Samtidigt ville partiet öka anslagen till UNHCR:s flyktinghjälp med 5,5 miljarder kronor under budgetperioden genom att omfördela biståndspengar.

  Är det inte en drägligare tillvaro i Sverige än i ett flyktingläger?

  – På individnivå mår man säkert bättre av att komma hit, men jag tycker inte att man kan applicera det synsättet. Ibland måste man se till helheten och vi har inte möjlighet eller resurser att se till att alla människor kan komma hit, säger Paula Bieler som menar att invandrare hamnar i utanförskap och arbetslöshet.

  – Svenskar är välkomnande. Vi är ett av de mest öppna och toleranta folken i världen. Men vi har inte kapaciteten att ta emot så många människor samtidigt till vårt lilla samhälle.

  Paula Bieler efterträder Mattias Karlsson som jämställdhetspolitisk talesperson. Och Aron Emilsson, 24 år, efterträder samma riksdagsledamot som kulturpolitisk talesperson. Det är oklart vilken roll Karlsson, som är en av partiets viktigaste ideologer, kommer att få nu.

  Men vad som står klart är att Björn Söder kommer att kliva av rollen som partisekretare.

  – Min förhoppning är att senast till hösten stiga av det uppdraget och lämna över till någon annan, säger Björn Söder.

  Oscar Sjöstedt, 33 år, har valts ut till ny ekonomiskpolitisk talesperson efter Sven-Olof Sällström. Sjöstedt har jobbat som politisk sakkunnig och har varit djupt involverad i utvecklingen av partiets ekonomiska politik. Han gick med i Sverigedemokraterna år 2002.

  – Jag ska inte sticka under stol med att det då var ett mindre bra parti än vad det är i dag på många sätt, på alla sätt egentligen. Men jag såg ett potential och tyckte att de frågor som partiet drev då var viktiga, säger Oscar Sjöstedt till SvD.

  Han ger nuvarande finansminister Anders Borg och regeringens vårbudget underkänt.

  – Borg har låtit vissa utgifter sväva ut ordentligt. Vi har fått högre EU-avgift och högre kostnader än kalkylerat för migration och integration, säger Oscar Sjöstedt.

  Liksom tidigare förväntar sig Sverigedemokraterna ett kraftigt finansiellt tillskott genom att begränsa invandringen. Partiet vill även öka tillväxten genom att befria företag med upp till nio anställda från den allmänna löneavgiften. Reformen, som kostar 22 miljarder kronor, ska finansieras genom att slopa regeringens sänkning av arbetsgivaravgiften för unga.

  – Det är inte företag som McDonalds eller Max som kommer att gynnas av detta utan det är mindre företag i hela landet, säger Oscar Sjöstedt.

  Annons
  Annons
  X

  SD förnyar inför valet: Här nya ekonomisk-politiska talespersonen Oscar Sjöstedt, nya jämställdhetspolitiska talespersonen Paula Bieler och nya kulturpolitiska talespersonen Aron Emilsson.

  Foto: TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X