Annons

Skapande tydliggör känslor

5-åriga Amanda var svårt sjuk i cancer i flera år och deltog i bildverksamheten på sjukhuset. En morgon målade hon bilden ovan. Det röda är hjärtat. ”Jag ser ett ansikte i det?” undrade bildterapeuten Ellen. ”Det är mamma” sa Amanda och började gråta. Samma kväll dog hon. Hennes mamma som var hemma med Amandas syskon den dagen ser bilden som ett avsked.
5-åriga Amanda var svårt sjuk i cancer i flera år och deltog i bildverksamheten på sjukhuset. En morgon målade hon bilden ovan. Det röda är hjärtat. ”Jag ser ett ansikte i det?” undrade bildterapeuten Ellen. ”Det är mamma” sa Amanda och började gråta. Samma kväll dog hon. Hennes mamma som var hemma med Amandas syskon den dagen ser bilden som ett avsked. Foto: LASSE MODIN/BOKFÖRLAGET BERSÄKER
Publicerad

Det är livshistorierna som dröjer sig kvar långt efter att man lagt ifrån sig boken Självbilder – Att komma vidare genom skapande (Bokförlaget Bergsäker). Flickan med cancer som målade ett självporträtt med mamman i sitt hjärta samma dag hon dog. Mannen som efter båtolyckan fick afasi och inte längre kunde några substantiv men som genom arbetet med bilder lyckades återskapa delar av sitt språk. Kvinnan som bearbetade traumat att ha förlorat sin sambo i tsunamin. (Se bilderna ovan).

Det handlar om bildterapi. Att genom skapandet av bilder och reflekterande samtal kring dem få syn på sig själv och sin situation. Journalisten Annika Berg-Frykholm har skrivit boken, ett arbete som tog sin början för tjugo år sedan då hon för första gången kom i kontakt med bildterapi genom en intervju hon gjorde.

Adam har råkat ut för en båtolycka och fått hjärnskador vilket orsakat afasi. Han kunde bland annat inte längre några substantiv. I bildterapin fick han måla orden. Här är Adams första försök att måla sin hund.

Foto: ANITA FORSSELL/BOKFÖRLAGET BERSÄKER Bild 1 av 14

Adams andra försök att rita sin hund. Svansen var svårast att få dit. I takt med att han målade orden började han kunna uttala dem.

Foto: ANITA FORSSELL/BOKFÖRLAGET BERSÄKER Bild 2 av 14

Charlotte förlorade sin sambo Jacob i tsunamin som hon själv knappt överlevde. En del av läkningen av hennes trauma och sorg skedde genom bildterapi. På bilden en dödsorm och vågen. I mitten livslågan. I den lilla båten sitter Jacob som älskade att fiska.

Foto: ANETTE FARINGER / BILDTERAPI CENTRUM Bild 3 av 14

I bildterapin var det tillåtet att måla det fasansfulla, döda människor och omkringkastade kroppar, som Charlotte upplevt, men som hon försökte skona sina närmaste ifrån. Enhörningen står för livskraft och hjärtat för kärleken, för Jacob.

Foto: ANETTE FARINGER / BILDTERAPI CENTRUM Bild 4 av 14

Trädet ser dött ut på utsidan, men har en livskraft inombords. De blå ringarna i kronan är de barn som dog i vågen. Det gula lilla ansiktet uppe till höger är Jacob. I den vita kokongen nere till höger ligger Charlotte skyddad.

Foto: ANETTE FARINGER / BILDTERAPI CENTRUM Bild 5 av 14

Men lien liknar också en spira med ädelstenar på. Det symboliserar en högre makt.

Foto: ANETTE FARINGER / BILDTERAPI CENTRUM Bild 6 av 14

”Det är mycket sorg, men jag står ändå upp” säger hon om bilden. Människor som kastas runt, gravar, Jacobs båt och i mitten Charlotte.

Foto: ANETTE FARINGER / BILDTERAPI CENTRUM Bild 7 av 14

Barbro gick redan i en bildterapiutbildning när hennes man blev sjuk i cancer. Bilden målade hon inspirerad av bröderna Grimms folksaga om lilla Tusenskinn som gömt sig i ett ihåligt träd. Hon såg sig själv och sin rädsla kring makens sjukdom i Tusenskinn.

Foto: BOKFÖRLAGET BERSÄKER Bild 8 av 14

Barbro tyckte den första bilden var konstigt komponerad och undrade vad som fanns utanför bilden, varför hästen bara tittade in. På pappret hon la till målade hon kungen i sagan, men han ser ut som döden själv.

Foto: BOKFÖRLAGET BERSÄKER Bild 9 av 14

Bildterapi används på Smärtcentrum i Uppsala. Maria som ritat bilden ovan har opererats flera gånger i ryggen. Hon har värk i svanskota, rygg, fötter och huvud. Men armarna är smärtfria, därför blev de oviktiga i bilden. Maria kände sig dessutom förfulad av smärtan.

Foto: AKADEMISKA SJUKHUSET/BOKFÖRLAGET BERSÄKER Bild 10 av 14

Helena målade sin smärta som ett vulkanutbrott. Under henne finns en tunn hinna som skyddar henne. ”Går det att flytta dig själv och den skyddande hinnan lite högre upp?” frågade bildterapeuten.

Foto: AKADEMISKA SJUKHUSET/BOKFÖRLAGET BERSÄKER Bild 11 av 14

Anna målade sig som ett träd där ena sidan brinner av smärtan. Det gröna friska till vänster är önskelivet som hon vårdar och lägger sin energi på istället för att aktivt samla kraft att stå emot smärtan.

Foto: AKADEMISKA SJUKHUSET/BOKFÖRLAGET BERSÄKER Bild 12 av 14

Bilderna kommer från boken Självbilder utgiven på Bokförlaget Bergsäker.

Foto: BOKFÖRLAGET BERSÄKER Bild 13 av 14

Annika Berg-Frykholm är författaren bakom boken.

Foto: NINA LEIJONHUFVUD Bild 14 av 14
Annons
Annons
Annons
Annons