Annons
X
Annons
X

Skapa en teodling i minatyr

Den äkta teplantan är en släkting till kameliorna och alldeles för ömtålig för våra svenska trädgårdar. Men det finns många andra, mer lättodlade växter som lämpar sig för en egen teplantage i miniformat.

I grunden är ju te helt enkelt en infusion på växtblad som får dra några minuter i kokhett vatten. Den som har en örtagård eller bara några krukor med olika myntor, citronmeliss, timjan och basilika kan experimentera fram egna teblandningar, antingen på färska blad under sommaren eller torkade på vintern. Till och med illgröna färska granskott kan bryggas till te och några blad av libbsticka sätter piff på alla slags teblandningar.

Klassiska örtteer på johannesört, kamomill och lindblommor påstås ha diverse lugnande och läkande effekter. Men det går också alldeles utmärkt att göra te på torkade maskrosblommor och ringblommor eller på hallonblad och svartvinbärsblad, både torkade och färska. Blad och rötter av maskros har i långa tider använts som vattendrivande medel och ordinerats mot gikt och kroniska eksem.

Ringblomma anses ha antiinflammatoriska egenskaper och rå på svårläkta sår, medan svarta vinbär troddes kunna lindra reumatiska besvär. Växtriket är även i vår tid en outsinlig källa för modern farmakologi.
Oräkneliga mediciner är, eller har varit, baserade på växter av olika slag. Nu för tiden är de ofta stöpta i piller- eller pulverform. Men det är samma växter som lindrar och botar.

Annons
X

Honung ger en lenare smakupplevelse till alla slags örtteer. Inte minst till olika örtblandningar som annars kan smaka lite bittert. Men man kan också smaksätta med spansk körvel, lättodlad som ogräs med en söt, anisliknande smak. Både blad, blommor och färska frön kan användas.

Det finns inte bara en utan hundratals myntor som kan användas till te, ensamma eller i kombination med andra örter. Häller man kokande vatten över grönt te, massor med socker och några blad av grönmynta, Mentha spicata, smakar det nästan som i Marocko.

I den egna odlingen är det roligt att blanda in lite mer ovanliga örter som sötverbena, Lippia dulcis. Den kallas också Aztec sweet, eftersom den länge användes som både sötningsmedel och läkemedel i Mexiko och Centralamerika. Sötverbena får små vita blommor och kan lätt breda ut sig som en marktäckare eller väva in sig vackert bland andra blommor i krukor och lådor. Den är inte härdig men kan förstås vintervila svalt och ljust inomhus. Det gäller även släktingen citronverbena, en ståtlig växt med vackra skalpelliknande blad och en gigantisk citronsmak som gjord för ett förkylningslindrande te. Till skillnad från många andra kryddörter behåller citronverbenans blad både smak och doft i flera år när de torkas.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  De flesta kryddörter behöver mycket sol, minst sex timmar om dagen. Men på en mindre solig odlingsplats kan man också odla skuggtåliga örter som mynta, citronmeliss och spansk körvel. Tänk bara på att alla myntor har en tendens att sprida sig kraftigt, hur man än gör. Därför är det en bra idé att odla dem i krukor eller i krukor med hål i botten som grävs ner i kryddlandet. Och alla örter, utan undantag, smakar bäst om de skördas innan de går i blom.

  Annons
  Annons
  X

  Skapa en teodling i minatyr

  Annons
  X
  Annons
  X