Annons

Skapa en teodling i minatyr

Den äkta teplantan är en släkting till kameliorna och alldeles för ömtålig för våra svenska trädgårdar. Men det finns många andra, mer lättodlade växter som lämpar sig för en egen teplantage i miniformat.

Under strecket
Publicerad

I grunden är ju te helt enkelt en infusion på växtblad som får dra några minuter i kokhett vatten. Den som har en örtagård eller bara några krukor med olika myntor, citronmeliss, timjan och basilika kan experimentera fram egna teblandningar, antingen på färska blad under sommaren eller torkade på vintern. Till och med illgröna färska granskott kan bryggas till te och några blad av libbsticka sätter piff på alla slags teblandningar.

Klassiska örtteer på johannesört, kamomill och lindblommor påstås ha diverse lugnande och läkande effekter. Men det går också alldeles utmärkt att göra te på torkade maskrosblommor och ringblommor eller på hallonblad och svartvinbärsblad, både torkade och färska. Blad och rötter av maskros har i långa tider använts som vattendrivande medel och ordinerats mot gikt och kroniska eksem.

Annons
Annons
Annons