Skanska får ny USA-vd

Genom att hämta en chef externt hoppas Skanska få rätsida på en problematisk USA-verksamhet. Ny vd för USA Building, byggkoncernens enskilt största affärsenhet, blir Ron Oakley. Han kommer närmast från Fluor Corporation, ett av USA:s större byggbolag.

Under strecket
Publicerad
Annons

I början av året fick förre vd:n för USA Building, Mike Healy, respass. Sparken från bolaget visade tydligt att koncernchef Stuart Graham var missbelåten med dennes sätt att hantera den amerikanska affärsenheten, inriktad på att bygga fastigheter åt amerikansk industri och amerikanska myndigheter.
Vad som fick Mike Healy på fall var den omfattande reservering på 410 miljoner kronor som koncernen tvingades göra i december i fjol. Koncernen hade varit på tok för optimistisk när man tagit fram en kostnadskalkyl inför bygget av en kontorsfastighet åt en amerikansk myndighet.

När bygget väl var färdigt visade det sig att kostnaderna hade skenat i väg och att det inte gick att vältra över den uppkomna fördyringen på uppdragsgivaren.
Stuart Graham hade inget förbarmande med USA-chefen som kom till Skanska redan 1990 när koncernen köpte ett amerikanskt bolag där Healy var delägare.
I avvaktan på en permanent vd-lösning fick Johan Karlström, vice vd för Skanska, hålla i USA Building. Nu kan han åter ägna sig
åt det övergripande ansvaret för Skanskas USA-verksamhet på heltid, det vill säga såväl Building som Civil.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons