Annons

Skånepolisen ville söka på etnicitet

Skånepolisens länskriminalenhet har tidigare kritiserat den nya polisdatalagen och menade att polisen börde få använda etnicitet som begrepp vid sökningar. Det väcker frågan om huruvida dessa poliser har kringgått regelverket, skriver Roger Haddad (FP), ledamot av Rikspolisstyrelsens styrelse.

Under strecket
Publicerad

För ett år sedan uppmärksammades runt om i Sverige att romer funnits i landet i 500 år. Det hölls seminarier, kulturarrangemang och högtidliga tal i riksdagen och utanför för att lyfta romernas historia och förhoppningsvis lära oss något av historien. Ett par särskilt uppmärksammade åtgärder som svenska staten var ansvarig för var dels tvångssteriliseringen av i huvudsak romska kvinnor utifrån dåtidens rasbiologiska anda, dels att romska barn först hundra år efter att skolplikt infördes i Sverige tilläts att gå i skolan.

Även om Skånepolisens register över romer nu uppmärksammats efter avslöjandena i Dagens nyheter har fokus i första hand legat på hur länder som Ungern, Italien och Frankrike behandlar romerna. Men romer i Sverige har länge utsatts för diskriminering. Senaste exemplet var person som inte fick hyra en släpkärra vid en bensinmack. Andra exempel finns från bostadsbolagen som inte vill hyra ut till romer.

Annons
Annons
Annons