Annons
X
Annons
X

Skåne vill erbjuda fertilitetstest

I Malmö ska par kunna få hjälp att ta reda på hur stora chanser de har att få barn - och kanske slippa ofrivillig barnlöshet senare i livet.

Av TT
(uppdaterad)

Skåne vill erbjuda fritt fertilitetstest för män och kvinnor på Skånes universitetssjukhus Malmö. Allt som återstår är ett godkännande från etikprövningsnämnden i Skåne. Män får sperman undersökt och kvinnor får med hjälp av ultraljud och blodprover besked om sina ägg-reserver.

I höstas öppnade förebilden på Rigshospitalet i Köpenhamn och där har det varit fullbokat sedan dess.

Tanken är att ge besökarna - par eller ensamma kvinnor - hjälp att bedöma sina chanser att bli föräldrar, så att de kan minska risken för ofrivillig barnlöshet senare i livet. Om projektet får grönt ljus skickas ett erbjudande till kvinnor mellan 25 och 35 år i Malmö, skriver Sydsvenskan.

Annons
X

– Det vore fantastiskt om vi med en sådan här skanning tidigt kan hitta de kvinnor som har låga äggreserver. Då har de möjlighet att försöka få barn eller kanske frysa ned ägg, och slipper förhoppningsvis fertilitetsproblem senare i livet. Det sparar pengar, men framför allt mänskligt lidande, säger regionrådet Gilbert Tripo (FP) till tidningen.

Verksamheten med fertilitetstester är tänkt att starta i höst, som en del i ett större EU-finansierat projekt om fertilitet och ofrivillig barnlöshet, berättar Carl Johan Sonesson, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.

– Det kan finnas en stress hos kvinnor att skaffa barn när den biologiska klockan tickar. Med svaren från de här testerna kan man bättre planera hur man ska göra, säger han.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Malmö TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X