Annons

Skandinavismen lever i kulturella smårum

I dag får vi veta vem som får Nordiska rådets litteraturpris 2010, ett uttryck för något gemensamt skandinaviskt som inleddes för 200 år sedan. Och även om dagens unga inte sysslar med krigsminnen är nordismen inte död. Samtal pågår, inte minst på nätet.

Publicerad

Skandinavien som ett enda kulturellt rum. Norden som en politisk enhet. Tankar som levt bland oss de senaste tvåhundra åren. Som svärmerier eller strävsam idealism, som besvikelser eller politiska lurendrejerier. Samtidigt som grannfolk och gränsbygder obekymrat idkat sina vardagsumgängen. Allt det finns i bakgrunden när Nordiska rådets litteraturpristagare utses idag. Prisets existens blir ett inlägg i en ännu pågående diskussion.

Åtskillig akademisk prosa har skrivits om ”det nordiska”. Mest, som alltid, om de politiska maktspelen. Om när Tyskland enades under 1800-talet och Danmark berördes, om kungahusens motstånd mot folkstyret, om första och andra världskrigen, om kalla kriget och EU, och om Nordens reaktioner i form av ömsom splittring, ömsom samling.

Annons
Annons
Annons