Skandinaver i Rom får tillfälligt hem

Under strecket
Publicerad
Annons

Rom Kanske har 142-åriga Skandinaviska föreningen i Rom i sista stund hittat en tillfällig lösning på sina akuta bostadsproblem. Föreningen måste dock nu lämna sitt magnifika muromgärdade hus på Via Garibaldi i Trastevere. Hyreskontraktet för huset löper ut sista januari.
Här i fyra stora rum kring en grönskande gård har hundratals musiker, författare, konstnärer och andra kulturarbetare från hela Norden tillbringat ett par stipendiemånader under de åtta år föreningen bott här. De senaste åren har hotet om uppsägning drivit fram ett febrilt sökande efter alternativ och diskussioner om möjligheten att köpa fastigheten.
Bidrag har lovats från flera håll till ett eventuellt köp. Intendenten Brita Carlens hoppas fortfarande på stöd för från Sverige, varifrån ännu intet lovats.

– Vi måste på sikt hitta en permanent lösning med ett eget hus för föreningen, säger stiftelsens styrelseordförande ambassadör Staffan Wrigstad.
Han hoppas att, tillsammans med de övriga nordiska Romambassadörerna, kunna aktivera
kulturorganisationer i hela Norden till ett ökat stöd för föreningen. Intresset från huvudmannen, Nordiska Rådet, måste också fås att flamma upp.
Föreningen kan nu hyra en större våning på Aventinen som övergångslösning.
Lyckas inte detta, måste de gamla inventarierna och biblioteket, fullmatat med förstaupplagor av Strindberg, Ibsen, Lagerlöf och alla de andra, packas och magasineras i väntan på den ultimativa lösningen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons