Skandia betalar halv miljard i uppgörelse

Skandia gör upp med åklagaren i USA och betalar 95 miljoner dollar. Enligt åklagaren har det amerikanska dotterbolaget ägnat sig åt otillåten fondhandel.

Under strecket
Publicerad
Annons

De böter som maximalt kunde ha landat på en miljard dollar, blev till slut en uppgörelse på 95 miljoner dollar, drygt 700 miljoner kronor. Efter att den amerikanska finansinspektionen SEC började granska den typ av korttidshandel med fondandelar, så kallad market timing, i en rad fondbolag på den amerikanska marknaden, har ett stort skadeståndshot legat som ett orosmoln över Skandia.
– Skandias styrelse har gjort bedömningen att förlikningen var bra för Skandias aktierägare. Det var en sammanvägd juridisk och affärmässig bedömning, säger Jan-Mikael Bexhed, chefsjurist på Skandia.

Skandia har tidigare sagt att man gärna väljer att ta en process med SEC, om eventuella förlikningsvillkor skulle vara för höga. Men nu har Skandia valt att göra upp med SEC och betala över en halv miljar kronor i en förlikning, där man inte på något sätt erkänner att man har gjort något fel.
– Kostnaderna för en process i USA är betydligt högre än i Sverige. Det kan dra ut på tiden och innebär också en stor osäkerhet. Det finns också en risk för att förlora. Men förlikningen innebär inte att vi säger att vi har gjort något fel, säger Jan-Mikael Bexhed.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons