Annons
X
Annons
X

Skandalräntan Libor skrotas

Skandalräntan Libor ska skrotas och Stibor följer tätt därpå. I stället för uppskattningar ska referensräntorna baseras på faktiska transaktioner, enligt ett nytt förslag.

Barclays  
Giftiga tillgångar: 20,7 miljarder euro  
Exponering mot Piigs-länderna: 20,3 miljarder euro
Barclays Giftiga tillgångar: 20,7 miljarder euro Exponering mot Piigs-länderna: 20,3 miljarder euro

Nu verkar det som att Libor kommer att skrotas helt och hållet. I stället ska referensräntan baseras på ett medelvärde av de faktiska räntorna som bankerna använder i internhandeln, enligt ett förslag som Martin Wheatley och Financial Services Authority släppte i går som ett första förslag i en utredning om hur Liborräntan ska förändras.

Martin Wheatley föreslår också att hårdare sanktioner ska drabba banker som försöker manipulera Liborräntan och att processen ska ses över av ett oberoende organ i stället för av bankerna själva.

• LÄS MER:
Eld i baken på myndigheterna i Storbritannien”

Annons
X

Bankerna i Liborpanelen efterfrågar en ”vetenskaplig” process för fixeringen av referensräntan. Tolv bankers hantering med Liborräntan utreds nu.

– Bankerna vill så snabbt som möjligt ha en Libor som fungerar och inte utsätter dem för legala risker eller regleringar, säger Martin Wheatley till nyhetsbyrån Bloomberg.

Libor är världens viktigaste referensränta och styr finansiella kontrakt till ett värde av uppskattningsvis 800 tusen miljarder dollar. Men den svenska motsvarigheten Stibor har också stora ekonomiska följder. Transaktioner på 40 000 miljarder kronor påverkas av Stiborräntan. Och de svenska bankerna är överens om att även den svenska referensräntan måste förändras.

– Alla banker tycker att det ska bli mer transparens kring hur stiborräntan sätts, säger Bengt Edholm, finanschef för Handelsbanken.

Ett utredningsarbete om hur stiborräntan ska förändras pågår just nu mellan riksbanken och bankerna SEB, Nordea, Handelsbanken, Swedbank och Danske bank. Men man avvaktar i väntan på att Libor ska reformeras.

– Vi kommer att ha en struktur för referensräntan som liknar den struktur som Libor antar, säger han.

• LÄS MER:
”Europeiska storbanker tar stryk av krisen”

Åtminstone sju myndigheter runt om i världen utreder nu om fler banker har manipulerat räntorna för att förbättra sin handelsposition eller för att deras finansiella läge ska verka bättre än vad de är.

Ett dussintal personer har fångats upp i skandalen och blivit antingen avskedade eller avstängda från sina uppdrag. Senast i förrgår meddelade Mitsubishi UFJ Financial Group att de stängt av en Londonbaserad anställd, den tredje på en månad.

Martin Wheatleys förslag är den första delen i en oberoende utredning om Libor, som initierades av den brittiske finansministern George Osborn efter det att Barclay blev den första banken som bötfälldes för ett försök att manipulera Libor.

• LÄS MER:
”Storförlust för brittisk krisbank”

Annons
Annons
X

Barclays Giftiga tillgångar: 20,7 miljarder euro Exponering mot Piigs-länderna: 20,3 miljarder euro

Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X