Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Mikael Holmström: ”Skandalös hantering av vapen nära Reinfeldt”

Dödsolyckan i statsministerns bostad väcker allvarliga frågor om hur rikets säkerhet skyddas. Detta var nämligen den andra skjutolyckan inne i regeringsbyggnaderna sedan privata vaktbolag tagit över ansvaret för skyddet.

TV: BILDER FRÅN POLISINSATSEN VID SAGERSKA HUSET

BAKGRUND: Vakt dog efter skott i Reinfeldts bostad

En skyddsvakt från Svensk Bevakningstjänst har omkommit sedan han sårats av ett skott från sin tjänstepistol. Detta är naturligtvis en hemsk olycka och en djup tragedi för den döde och vederbörandes familj, vänner och kolleger.

Mycket talar för att dödsfallet orsakats av en olycka med tjänstevapnet. Dessvärre fanns det förebud om att en skjutolycka kunde inträffa i regeringsbyggnaderna.

Annons
X

– Det har funnits fall tidigare då skyddsvakterna varit slarviga med sina tjänstevapen, säger en av SvD:s källor med insyn i regeringskansliets arbete.

Det inträffade blixtbelyser därmed också hur skyddet av rikets viktigaste funktioner hanteras av regeringen Reinfeldt.

Det är nämligen numera inte svenska staten som vaktar statens viktigaste byggnader. Annat var det exempelvis 1986 då statsminister Olof Palme mördades. 1986 var det statliga bevakningsbolaget ABAB, som svarade för skyddet. ABAB var ett närmast halvmilitärt företag med en personal som var van att hantera handeldvapen.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Nu är det annorlunda. I en allmän privatiseringsvåg har skyddet av vitala och för rikets säkerhet centrala anläggningar som Högkvarteret och regeringskansliet lagts ut på privata vaktbolag. Dessa privata skyddsvakter från vaktbolagen har inte den vapenutbildning och den rutin som exempelvis Säkerhetspolisens livvakter som svarar för själva personskyddet

  GRAFIK: Så ser våningarna i Sagerska huset ut

  Ett förebud till skjutolyckan på fredagen inträffade för omkring tre år sedan då en av de privata skyddsvakterna avlossade ett vådaskott inne på en toalett i en av regeringskansliets byggnader.

  Vakten ifråga ägnade sig åt vapenträning på egen hand. Den gick till så att vakten övade att så snabbt som möjligt dra sin pistol och med tvåhandsfattning sikta mot sin egen spegelbild. Det bar sig inte bättre än att ett skarpt skott gick av mot spegeln. Händelsen tystades ner och vakten fick lämna tjänstgöringen på Regeringskansliet.

  Att skada sig själv genom ett vådaskott är lätt hänt med pistol eftersom den har en så kort pipa. De närmaste omständigheterna kring gårdagens tragedi är inte kända. Men en person med insyn i regeringskansliets arbete säger till SvD:

  – Det är skandalöst att så slarvig vapenhantering finns nära statsministern och statsministerns familj.

  Tragedin i går väcker frågor om hur det egentligen står till med skyddsnivån kring rikets viktigaste funktioner och personer. Har Sverige ingenting lärt av morden på Olof Palme och Anna Lindh samt självmordsbombaren Taimour Abdulwahab – tre nationella trauman bara några kvarter bort från Sagerska huset?

  FAKTA: Sagerska huset – statsministerbostad sedan 90-talet

  SE ÄVEN: Bilder från Sagerska huset

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för?

  quiz.svd.se

  V 39 | Vad heter den omstridda boken?

  quiz.svd.se

  V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren?

  quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X