Annons

”Skandaler visar att vi har rätt om jordbrukspolitiken”

Pär Holmgren (MP).
Pär Holmgren (MP). Foto: Fredrik Persson/TT

För att rösta fram den tillträdande EU-kommissionen har vi i den gröna gruppen krävt en förändrad jordbrukspolitik. Den senaste tidens skandaler visar att vi har haft rätt, skriver Pär Holmgren, MP.

Under strecket
Publicerad

I veckan publicerade New York Times en granskning av EU:s jordbrukspolitik. De uppgifter som framkom var mycket graverande. Granskningen visar hur enorma summor ur EU:s jordbruksstöd hamnat i fickorna på oligarker. Samma dag som New York Times artikel publicerades skrev 2 500 forskare ett öppet brev om hur EU:s jordbrukspolitik (CAP) lett till en katastrofal minskning av den biologiska mångfalden. Exempelvis har fåglar i jordbruksområden minskat med 55 procent mellan 1980 och 2015. Uppgifterna är allvarliga men inte på något sätt förvånande. Det är en förväntad konsekvens av jordbruksstödets nuvarande konstruktion. När vi gröna påpekat detta har vi tyvärr talat för döva öron.

Om några veckor röstar EU-parlamentet om den nya kommissionen. Vi i gröna gruppen ligger fortfarande i förhandlingar med den tillträdande kommissionen och våra röster kan bli avgörande för om den ska kunna tillträda eller inte. Ett av våra huvudkrav är just en förändrad jordbrukspolitik. Trots allt vackert prat om klimat och miljö har varken den tilltänkta klimatkommissionären Frans Timmermans eller jordbrukskommissionären Janusz Wojciechowski öppnat upp för en förändring av den gemensamma jordbrukspolitiken.

Annons
Annons
Annons