Annons

Skandaler öppnar för förändring i Sydamerika

"Stoppa korruptionen", är budskapet från den här demonstranten, som i mars i år protesterade mot Panamas ex-president Ricardo Martinelli.
"Stoppa korruptionen", är budskapet från den här demonstranten, som i mars i år protesterade mot Panamas ex-president Ricardo Martinelli. Foto: Arnulfo Franco/AP/TT

Vågen av korruptionsskandaler fortsätter att svepa genom Latinamerika. Många ser uppgivet på hur eliterna pekar finger mot varandra.

Men tecken finns också på ett uppvaknande som kan tvinga fram förändring.

Under strecket
TT
Publicerad

Panamas ex-president Ricardo Martinelli förs i väg i samband med ett förhör i högsta domstolen i Panama City i juni. Martinelli utlämnades tidigare i år från USA för att ställas inför rätta för spioneri och flera fall av korruption.

Foto: Arnulfo Franco/AP/TTBild 1 av 2

Mexikos dåvarande president Enrique Peña Nieto, till vänster, Perus Ollanta Humala, tvåa från höger, och Colombias dåvarande ledare Juan Manuel Santos är några av de latinamerikanska politiker som anklagats i den massiva korruptionsskandalen kring byggjätten Odebrecht. Här poserar de tillsammans med Chiles dåvarande president Michelle Bachelet vid ett toppmöte i Peru 2015.

Foto: Rodrigo Abd/AP/TTBild 2 av 2

– Skillnaden från tidigare är att skandal efter skandal nu lyft fram korruptionen i ljuset, säger Latinamerikakännaren Gaspard Estrada till TT.

Gnistan tändes i Brasilien för fyra år sedan. Vad som började som en mindre utredning om penningtvätt kom oväntat att växa till en enorm nationell korruptionsskandal.

Annons
Annons
Annons