Skandalens pris närmar sig 1 miljard

I takt med att granskningen av News International tilltar hopas frågetecknen runt Murdochimperiets framtid. Efter en rad bondeoffer har krisen runt News Corporation flyttat fokus direkt till Rupert Murdoch. I morgon förhörs han på nytt, den här gången under ed av en erfaren domare. I dag grillas sonen James Murdoch.

Under strecket
Publicerad
Mediemogulen Rupert Murdoch.

Mediemogulen Rupert Murdoch.

Foto: LOUIS LANZANO/AP
Annons

London I februari besökte Rupert Murdoch London för att gjuta mod i sina anställda på News International. I en kaxig gest mot kritikerna lanserade mediemogulen en ny söndagsutgåva av The Sun, för att kompensera för den nedlagda News of the World, skandaltabloiden som stängdes förra sommaren. Men motoffensiven blev inte mer än ett utspel. I stället för att mildra krisen har stormen runt den hårdhudade 80-åringen fortsatt, och sfären runt honom tvingats in i ett läge av ständig krishantering.

–Det påminner om Watergateskandalen, då ett förhållandevis litet event skakade hela strukturen i grunden och slutligen ledde till presidentens avgång. För Murdochimperiets del kommer trycket från ägarna att öka samtidigt som successionsordningen rubbas genom att den naturliga efterföljaren James Murdoch misskrediterats. På sikt kan det leda till att det globala medieimperiet bryts upp, säger Steve Schifferes, professor i finansiell journalistik vid City University i London.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons