Annons
X
Annons
X
Sport
Analys

Anders Lindblad: Ett dråpslag mot Djurgårdsandan

Det hann inte ens spelas en halvlek på Stockholms Stadion innan det var dags för
årets första skandal i fotbollsallsvenskan. Matchen mellan Djurgården och Mjällby bröts efter 38 minuter sedan en spelare i Mjällby träffats av ett päron, och andra föremål kastats in. Tänk om klubbens egna supportrar själva kunde peka ut de skyldiga och kasta ut dem? För gott!

Ett dråpslag för Djurgården. För Djurgårdsandan. Och för svensk fotboll. Igen.

Det är varken första eller sista gången som en match avbryts i allsvenskan. Jag vet inte hur många gånger jag suttit på läktaren och sett skandalscener inträffa och matcher brytas för att säkerheten inte kan garanteras spelare och funktionärer

Man blir bara så förbannad att det aldrig tar slut!

Annons
X

Det skulle vara enkelt att bli uppgiven, att ta ytterligare en skandal med en axelryckning.

Men då kan man lika gärna lägga sig ner platt och ge upp för det fåtal idioter som inte kan skilja mellan supporterskap och huliganism.

Därför måste varje enskild händelse fördömas. Säkerhetsarbetet får aldrig tas för givet, det går aldrig att slå sig till ro.

Djurgården har jobbat hårt, lagt ner miljoner på att få ordning runt matcherna. Samarbetet med supporterklubbarna är bra, Djurgårdsandan, som är samlingsnamnet på klubbens samhällsengagemang och sociala ansvarstagande, präglar klubbens arbete. Tanken är att fokusera på en positiv supporterkultur, ökat spontanidrottande och minskad ungdomsarbetslöshet.

Inför säsongen blev det också klart att Djurgårdsandans nya logga skulle pryda spelartröjorna. Den egenreklamen fick nu sämsta tänkbara start. Andra sponsorer skulle lockas av symbolvärdet, men den avbrutna matchen blev ett dråpslag för alla dem som jobbar så hårt i Djurgården för en positiv supporterkultur.

Sinnet rann över helt hos några personer i Djurgårdsklacken när Mjällby tog ledningen efter 37 minuters spel. Ett päron träffade med kraft Mjällbys Gbenga Arokoyo i magen och han föll till marken. Andra föremål, petflaskor och mynt, kastades också mot domare och spelare. Huvuddomaren Tobias Mattsson tog spelarna av planen och efter 45 minuters väntan kom beskedet att matchen avbröts.

Helt rätt, så klart, med tanke på att spelarnas och funktionärernas säkerhet alltid måste gå i främsta rummet. Vad som händer nu är upp till Svenska fotbollförbundets tävlingskommitté. Det troliga är att matchen återupptas vid ställningen 0-1, att Djurgårdens bestraffas av disciplinnämnden med rejäla böter och eventuellt spel inför tomma läktare, eller att vissa sektioner stängs. Ett annat tänkbart beslut är att Djurgården döms som förlorare med 0-3.

Jag tycker att matchen ska spelas klart, trots allt, med restriktioner. Samtidigt vore det på tiden att de så kallade supportrarna själva tar tag i problemet. Förhoppningsvis kan den eller de som kastat in saker på planen identifieras av övervakningskamerorna, annars vore det befriande om fansen själva pekar ut de skyldiga.

Skandalen kom efter att säsongen inletts på bästa sätt ur ett supporterperspektiv. Stämningen och tifot inför sista hemmapremiären på Stadion var värmande i kylan. Därför kom skandalen som ett slag i mellangärdet och det finns självklart ingen som helst ursäkt för det beteende som föranledde domaren att bryta matchen.

Djurgårdens ordförande Tommy Jacobson sammanfattade det bra efteråt när han konstaterade att klubben uppenbarligen inte jobbat tillräckligt hårt så att några idioter kunde förstöra hela festen.

Testa dig själv i senaste veckornas sportquiz

V 42 | Vem vann första Stockholm Open? quiz.svd.se V 40 | Vilken tung titel tog Steua Bukarest? quiz.svd.se V 39 | Vad heter vår första majorsegrare? quiz.svd.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X