Skandalen har stärkt SD-anhängarna

I Novus väljarbarometer för november får Sverigedemokraterna rekordhöga 8,6 procent. Vad är det som ligger bakom detta ökade stöd och har Expressens avslöjande haft någon påverkan på opinionen? Den frågan försöker Novus vd Torbjörn Sjöström svara på i den här debattartikeln.

Under strecket
Publicerad

SD-ledaren Jimmie Åkesson på en presskonferens den 14 november.

Foto: INGVAR KARMHED
Annons

Grunden till Sverigedemokraternas tillväxt har lagts genom ett antal mätningar som saknar vetenskapligt stöd. Genom undersökningsföretag som arbetar med självrekryterade paneler har man öppnat upp en effektiv kanal för de grupper som skriker högst.

Självrekryterade paneler innebär att alla som vill kan anmäla sig och vara med i undersökningar, ofta söker man sig aktivt till dessa för att få en belöning eller säga sin mening. Traditionellt har alla undersökningar genomförts med slumpmässigt urval, slumpen borgar för att alla grupper/åsikter kommer med och undviker att vissa blir överrepresenterade. Grunden i alla vetenskapligt underbyggda undersökningar. I en väljarbarometer är det självklart viktigt att alla personer och åsikter kommer till tals. Utan ett slumpmässigt urval är det också omöjligt att ange en felmarginal på en mätning eller säga om en förändring är statistiskt säkerställd.

Annons
Annons
Annons