Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

Kristoffer Törnmalm: Skandalen ger Lööf luft

Att Tillväxtverkets Christina Lugnet fick sparken kommer inte som en överraskning – särskilt inte när regeringen gör allt för att visa sig handlingskraftig. För ifrågasatta Annie Lööf (C) blir skandalen en skänk från ovan.

Foto: ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX

LÄS MER:
”Tillväxtverket festade upp miljoner”

På två år lyckades Tillväxtverket, med generaldirektören Christina Lugnet i spetsen, samla på sig krognotor, konferensräkningar och seminariekostnader för 16 miljoner kronor. Sexton miljoner.

Med sådana siffror hjälper varken överrockar eller ogenomtänkta bortförklarningar.

Annons
X

Att skandalen som rullades ut efter DN:s avslöjande skulle leda till att Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet skulle få sparken kommer inte som en överraskning.

Åtminstone inte för den med koll på tjänstemannaskandaler av det pikanta slaget.

För lika länge sedan som det tog Christina Lugnet och hennes personal att samla på sig sina miljonnotor, fick Sidas generaldirektör Anders Nordström sparken från sitt jobb. Detta efter att det uppdagats att myndigheten hade struntat i demokratiska beslut och haft för ”dålig ekonomisk kontroll.”

LÄS MER:
”Lugnet backar om Grand-notan”

Iskallt meddelade biståndsminister Gunilla Carlsson (M) att generaldirektören fått sparken och att det nu var dags att ”Sida uppför sig som den statliga myndighet den är”.

Entledigandet av Andreas Nordström var inte ett avsked, utan en politisk arkebusering.

På liknande sätt gjorde näringsminister Annie Lööf på måndagen sig av med Tillväxtverkets GD. Inför en efter semestern utvilad och hungrig presskår konstaterade hon att regeringens förtroende för Lugnet är ”förbrukat” och att krogbesöken på bland annat Grand Hotel i Stockholm inte var acceptabla: ingen pardon - raka vägen till elefantkyrkogården.

Och visst, krognotor i miljonklassen när finansieringen kommer från medborgarnas gemensamma kassa är inte ok. Men i sanningens namn så var det knappast det som fick regeringen att rasa. Det som verkligen svider för alliansen är att de själva dragit åt svågremmen - och gör allt för att hålla i pengarna.

Lugnets agerande är därför som ett skott i benet.

För Annie Lööfs egen del så har skandalen dock varit allt annat än negativ. Hennes första tid som minister har varit en sömnig historia. Att sparka en slösaktig GD är därför ett ypperligt chans, för både henne och regeringen, att visa handlingskraft.

Annons
Annons
X
Foto: ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X