Skandalbok skakar om Marseille

Under strecket
Publicerad
Annons

Paris Doping och fixade matcher. Förgiftade vattenbuteljer till spelare i motståndarlag med kraftiga diarréer som följd. Misstankarna om att Olympique Marseille under storhetstiden på 1990-talet flitigt använde sig av fusk och andra otillåtna medel tar ny fart med en bok som snart ligger i franska bokhandlar.
Efter tolv år har OM:s förre mittfältare Jean-Jacques Eydelie bestämt sig för att tömma sin säck med bittra minnen. ”Att fuska var en andra natur för Marseille” säger han i helgen i tidningen L”Equipe Magazine.
Eydelies anklagelser har redan fått Milan AC att börja röra på sig. Den 26 maj 1993 föll italienarna i Europacupfinalen mot Marseille med 1-0. En förlust som aldrig riktigt lämnat Milan AC någon ro. Nu vill den italienska klubben få till stånd en ny utredning om förlustmatchen på Olympiastadion i München.
”Ge oss tillbaka Cupen”, lyder rubriken i Corriere della Sera.

I intervjun med L”Equipe Magazine hävdar Eydelie att Marseillespelarna fått en rad speciella injektioner strax före
finalen.
Eydelies namn figurerade i samband med mutaffären i matchen mellan OM och Valenciennes en vecka före Europacupfinalen. Affären ledde till att Marseille avstängdes från Europacupen följande säsong och degraderas från högsta franska divisionen. Jean-Jacques Eydelie var en mellanhand i samband med försöken att muta spelare i Valenciennes och han dömdes till ett års fängelse och 10 000 franc i böter.
Bernard Tapie, som var ordförande i OM, under de heta åren tänker stämma Eydelie för förtal.

Annons
Annons
Annons