Annons
X
Annons
X

Skandal förstörde premiärfesten

Djurgården bjöd upp till fest. Men fick en publikskandal i stället.

Av TT
(uppdaterad)
Mjällbyspelarna lämnar planen efter att matchen avbrutits i 39:e spelminuten efter att fans kastat in föremål på planen.
Mjällbyspelarna lämnar planen efter att matchen avbrutits i 39:e spelminuten efter att fans kastat in föremål på planen. Foto: SCANPIX

Sedan en Mjällbyspelare skadats av ett inkastat föremål bröts matchen i förtid.

– Det känns bittert att några idioter förstör hela festen, säger Djurgårdens ordförande Tommy Jacobson.

I sommar flyttar Djurgården in på en nybyggd fotbollsarena i Globenområdet. Den sista allsvenska premiären på Stockholms stadion skulle därför firas lite extra.

Annons
X

I en dryg halvtimme av matchen mot Mjällby gick det över förväntan. Djurgården bjöd på bra fotboll, publiken stod för stämningen.

Men sedan Robin Strömberg givit bortalaget en något oväntad ledning i 37:e minuten gick allt fel.

I samband med att Mjällbyspelarna firade målet framför djurgårdsklacken kastades flera föremål in på planen. Ett av dem träffade backen Gbenga Arokoyo hårt i revbenen.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi menade inget illa när vi firade där, försäkrar Arokoyo, som sjönk ihop på gräset med stora smärtor efter händelsen.

  – Jag trodde det hade gått illa, men läkaren säger att det bara är en svullnad så det är nog ingen fara.

  Enligt domaren Tobias Mattsson var det dock ett relativt enkelt beslut att bryta matchen, även om det tog lång tid innan publiken blev informerad.

  – Vi var rätt så klara med att vi skulle avbryta matchen. Sedan tog det sin tid, för polisens skull, för att de skulle kunna ordna en säker avmarsch från arenan, säger Mattsson och beskriver händelsen så här:

  – Det är inkastade föremål som träffar, i det här fallet ett päron som träffar en Mjällbyspelare. Plus inkastade föremål som pet-flaskor och mynt med mera.

  Det är nu upp till fotbollsförbundets tävlingskommitté och disciplinkommitté att besluta vad som händer härnäst. Ett troligt alternativ är att matchen vid ett senare tillfälle spelas vidare från tidpunkten som den bröts vid.

  Djurgården lär dessutom straffas med exempelvis böter.

  – Jag vill inte uttala mig om just den här situationen men det är hela straffskalan, allt från böter till stängda läktare, säger disciplinnämndens ordförande Khennet Tallinger till TT.

  – Regelmässigt brukar det ta ungefär två veckor innan straff kan meddelas, säger han.

  Domarbasen Bosse Karlsson:

  – Det är så tråkigt hela händelsen. Man blir ledsen och förbannad.

  TT: Rätt eller fel att bryta matchen?

  – Det finns inget svar på det och jag har ingen synpunkt på det.

  Både Djurgårdens och Mjällbys representanter gav dock domarteamet sitt fulla stöd efter beslutet att bryta matchen, även om båda lagen helst hade spelat klart matchen.

  För Djurgården lämnade hemmapremiären en extra bitter eftersmak.

  – Det känns bara jobbigt, det är många som jobbat väldigt, väldigt hårt för den här premiärmatchen, säger klubbens ordförande Tommy Jacobson.

  – Det är synd om väldigt många som har slitit för det här.

  Klubben kommer nu att göra allt för att identifiera dem som kastat in saker på planen.

  – Vi har ju kameraövervakning, så det förutsätter jag att vi har goda möjligheter att göra, säger Jacobson.

  Testa dig själv i senaste veckornas sportquiz

  V 42 | Vem vann första Stockholm Open? quiz.svd.se V 40 | Vilken tung titel tog Steua Bukarest? quiz.svd.se V 39 | Vad heter vår första majorsegrare? quiz.svd.se

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X

  Mjällbyspelarna lämnar planen efter att matchen avbrutits i 39:e spelminuten efter att fans kastat in föremål på planen.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X