Annons
X
Annons
X

Skandal att Dalli är inbjuden till Almedalen

Trots att EU-kommissionären John Dalli fick lämna sina uppdrag och misstänks för korruption. Att Tobaksfakta nu bjuder in honom till Almedalen där han får rentvå sig själv och lägga historien tillrätta är sensationellt. Det skriver europaparlamentariker Christofer Fjellner (M).

John Dalli är 64 år och har varit kommissionär med ansvar för hälsofrågor och konsumentpolitik sedan 2010. Han har sedan tidigare en lång politisk karriär bakom sig i hemlandet Malta där han bland annat varit finans- och utrikesminister.
John Dalli är 64 år och har varit kommissionär med ansvar för hälsofrågor och konsumentpolitik sedan 2010. Han har sedan tidigare en lång politisk karriär bakom sig i hemlandet Malta där han bland annat varit finans- och utrikesminister. Foto: YVES LOGGHE/AP

BRÄNNPUNKT | ALMEDALEN 2013

Vem vill i framtiden komma ut med graverande fakta om makthavare om det är såhär man blir misstänkliggjord och behandlad?
Christofer Fjellner

John Dalli tvingades lämna sitt uppdrag som folkhälsokommissionär efter misstankar om mutor och korruption. Tisdag 2 juli kommer han till Almedalen. Nu stormar det igen kring Dalli. EU:s bedrägerimyndighet OLAF meddelar att de överväger att återuppta sin utredning efter att nya uppgifter har framkommit. Dalli ska ha fört ut 100 miljoner dollar till skatteparadiset Bahamas.

Men låt oss ta det från början. I höstas framkom att en vän till Dalli försökt få det svenska tobaksbolaget Swedish Match att betala sanslösa 500 miljoner kronor för att kommissionären skulle föreslå att lyfta det svenska exportförbudet för snus. Swedish Match anmälde Dalli, och en utredning visade att han känte till kontakterna, varpå kommissionens ordförande Barroso krävde hans avgång.

Annons
X

Ingen är skyldig tills motsatsen bevisats, men det är utan tvekan en sensation att en kommissionär tvingas avgå. Men nästan lika sensationellt är att organisationen Tobaksfakta valt att bjuda in John Dalli till Almedalen för att rentvå sig själv och lägga historien tillrätta. Tobaksfakta, en organisation finansierad av skattebetalarna via Folkhälsoinstitutet och ledd av en före detta medarbetare på samma myndighet, väljer nämligen en annan historieskrivning kring Dallis havanden och göranden. Det är historien där ”lobbyverksamheten ledde till att John Dalli fick avgå”.

För att ytterligare slita ut begreppet sensation så ska det tilläggas att Dallis medverkan i Almedalen sker i form av ett samtal med den miljöpartistiske europaparlamentarikern Carl Schlyter. Schlyter råkar dessutom vara ansvarig för tobaksdirektivet för den gröna gruppen i Europaparlamentet. Jag kan inte för mitt liv förstå hur en organisation som försöker utge sig för att vara seriös, och hur en politiker som aktivt arbetar med tobakslagstiftning, ens kan tänka sig att synas i samma rum som John Dalli. Än mindre stå på samma scen och måla fram en alternativ verklighetsbeskrivning, och liksom sopa korruptionsanklagelser under mattan för att angripa ett företag som agerat visselblåsare.

Jo, jag förstår att man lätt misstänker tobaksbolag. Det är nog inte världens ädlaste bransch. Men måste det gå så långt att ”min fiendes fiende blir min vän”? John Dalli är en man vars långa politiska gärning ständigt följts av seglivade historier om utbredd nepotism och hemliga bankkonton, en rad korruptionsutredningar och spektakulära avgångar från olika ministerposter efter förödande kritik. Enligt egen gråtmild utsago är han alltid falskeligen anklagad av andra och alltid oskyldig. Gång på gång.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men alldeles oavsett Dallis inblandning så finns det något allvarligare i vågskålen. Swedish Match, som agerat visselblåsare och anmält oegentligheter, har utsatts för en skoningslös smutskastningskampanj från den politiska maskinen i Bryssel. En kampanj som Tobaksfakta och Schlyter nu ger eldunderstöd till. Vad får detta för konsekvenser? Vem vill i framtiden komma ut med graverande fakta om makthavare om det är såhär man blir misstänkliggjord och behandlad?

  Låt oss backa bandet igen. Efter korruptionsenhetens utredning gjordes förundersökning på Malta. Dalli höll sig undan ön och förhör. Men sedan kom en ny regering, vilken tillsatte en ny polischef, som i sin tur förklarade att det inte skulle bli något åtal. Och se – då blev Dalli plötsligt frisk och kunde resa åter till sitt hemland. Ja, han bytte till och med parti och fick en ministerpost. Man skulle kunna skratta åt spektaklet om det inte är så att Tobaksfakta varit nyckelspelare i att trycka på för att upprätthålla EU:s exportförbud mot snus och därmed ironiskt nog säkrat ett nytt decenniums försäljning för cigarettindustrin.

  Sverige har misslyckats med att få EU att förstå finessen med den svenska snustraditionen. Alla medlemsländers rätt till likabehandling är uppenbarligen inte längre en grundprincip för handelsunionen. Och snus har varit en viktig faktor för att få ner svensk rökning till sensationellt låga nivåer jämfört med övriga unionens länder.

  Troligtvis får vi aldrig fullständig klarhet i Dallis inblandning och exakt vad som hände. Men om utredningen var så solid att Barroso sparkar en kommissionär från sin egen partigrupp – ja då måste det anses som ytterst anmärkningsvärt att Tobaksfakta och Carl Schlyter vill förknippas med honom. Särskilt under Almedalsveckan, där makthavare, opinionsbildare och journalister träffas i en öppen miljö på en ö i Östersjön. En miljö som är ljusår ifrån skumma förhandlingar med hundratals miljoner i potten på en ö i Medelhavet.

  CHRISTOFER FJELLNER (M)

  europaparlamentariker

  Annons
  Annons
  X

  John Dalli är 64 år och har varit kommissionär med ansvar för hälsofrågor och konsumentpolitik sedan 2010. Han har sedan tidigare en lång politisk karriär bakom sig i hemlandet Malta där han bland annat varit finans- och utrikesminister.

  Foto: YVES LOGGHE/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X