Klasskompisar skämtar om att fråga chans

Jenny Jägerfeld, psykolog och författare, svarar på en läsares fråga om att fråga chans på skämt.

Under strecket
Publicerad
Teckning av Stella, 14 år.

Teckning av Stella, 14 år.

Teckning av Stella, 14 år.

Teckning av Stella, 14 år.

Teckning av Stella, 14 år.

Hej Jenny!

Det händer ibland att någon skriver och frågar om man vill bli ihop men man vet inte om det är på riktigt. Det har varit personer som prankat om sådant i vår klass så jag har inte vågat svara. En gång var det en som jag verkligen gillade som frågade. Jag hatar att folk skämtar om sånt för man får inte leka med folks känslor. Hur ska jag veta om det är på riktigt eller inte?

/ Kille, 11 år

Hej! Vad dumt att folk prankar om sådana saker! Jag förstår att det blir svårt att veta om det är på allvar.

Vem ligger bakom?

Nu vet jag inte var eller hur personerna frågar om detta, men det finns ju appar där man kan skriva saker anonymt, bara man känner till någons användarnamn (som i Snapchat). Om någon skriver en lapp går det ju inte heller att veta säkert vem det är ifrån.

Men om någon hör av sig via sms eller Instagram kan det gå att lista ut vem det är ifrån. Man kan söka på ett nummer man inte känner igen på hitta.se eller nummerupplysningen.se. Det är dock inte alltid som numren finns listade. Om personen skickar frågan på Instagram, men inte har sitt riktiga namn som användarnamn kan man kolla på personens bilder för att se vem det är som har kontot. Men bara om kontot är öppet.

Fråga personen

Om någon som du är intresserad av frågar om du vill vara ihop och du undrar om det är på riktigt kan du kanske höra av dig till hen på ett nummer eller via ett sociala medier-konto som du är säker på tillhör personen. (Eller om du vågar: live.) Du kan säga att du fick den här frågan och att du undrar om det är ett prank eller inte eftersom vissa har prankat i din klass.

Utan att avslöja om du är intresserad eller inte kan du säga att du vill veta om det är på riktigt för att kunna svara ordentligt.

Ta upp problemet

Sedan tycker jag att det här prankandet är något som du borde ta upp med er mentor, för jag tycker precis som du att det inte är schyst att leka med människors känslor på det här viset!

Lycka till!

/ Jenny

Kampanjjunior.prenservice.se
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons