Annons

Du måste flytta på dig & SkamceremoninSkamligt befriande när skämskuddarna tas fram

Nadia Hamouchi, Amanda Casanellas och Ingela Schale Berghagen i ”Skamceremonin” på Unga Klara.
Nadia Hamouchi, Amanda Casanellas och Ingela Schale Berghagen i ”Skamceremonin” på Unga Klara. Foto: Märta Thisner

En härlig skamceremoni som ger tröst, medkänsla och befrielse iscensätts nu på Unga Klara. Där spelas också en pjäs om hur barn bekämpar gentrifieringens effekter – lite väl enkelt.

Under strecket
Publicerad

”Du måste flytta på dig” på Unga Klara, med Joel Mauricio Isabel Ortiz, Helena Thornqvist och Christopher Lehmann.

Foto: Anna Classon

Unga Klara har haft dubbelpremiär i oktober. ”Du måste flytta på dig” (från 7 år) är en frejdigt drastisk och lite kantig pjäs skriven och regisserad av Jasmin Sandra. Den påminner starkt om 1970-talets proggpjäser för barn om hur giriga kapitalister inte skyr några medel för att tjäna pengar och där barnen solidariskt kämpar för förändring.

Här är det ett förortsområde som ska gentrifieras; när hyrorna höjs kommer inte alla barnfamiljer ha råd att bo kvar. Salle och hennes kompisar försöker påverka vuxenvärldens representanter, som arkitekt, hyresvärd, kommunalpolitiker och mäklare (alla hopplösa knäppgökar spelade med pregnans och absurd knorr av Ana Stanišić). Barnen kuppar sig in i medierna och ockuperar Ikea. Emma Dominguez har designat ett blekrosa rum med flyttbara kuber i rött, orange, gult och brunt.

Annons
Annons
Annons