Annons

”Skamligt att inte stoppa vapenexporten”

Frågan är hur utrikesministern med trovärdighet ska prata om fred och humanitära behov med de länder som strider i Jemen samtidigt som Sverige exporterar vapen till dem, skriver Håkan Svenneling (V).
Frågan är hur utrikesministern med trovärdighet ska prata om fred och humanitära behov med de länder som strider i Jemen samtidigt som Sverige exporterar vapen till dem, skriver Håkan Svenneling (V). Foto: Naina Helén Jåma/TT, pressbild

Det går inte att ducka för det delansvar Sverige har för det enorma lidandet i Jemen. Vi kräver att regeringen omgående stoppar vapenexporten till de länder som deltar i den Saudiledda koalitionen, skriver Vänsterpartiets Håkan Svenneling.

Under strecket
Publicerad

Just nu besöker utrikesminister Margot Wallström bland annat Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, och Jordanien. På agendan står det pågående kriget i Jemen. Frågan är hur Wallström med trovärdighet ska prata om fred och humanitära behov med de länder som strider i Jemen samtidigt som Sverige exporterar vapen till dem.

Kriget i Jemen har skapat den värsta humanitära katastrofen i världen. Över 17 000 människor har sårats eller dött, över 24 miljoner människor behöver humanitärt stöd, och fler än 3 miljoner befinner sig på flykt i landet. 85 000 barn tros ha dött av svält.

Annons
Annons
Annons