Annons
X
Annons
X
Kultur
Krönika

Kristin Lundell: Skamlig kväll med Skavlan

Intervjun med Camilla Henemark i fredagens Skavlan är skäl nog för SVT att lägga ner programmet. Sättet som Henemark pressades är skamligt, konstaterar Kristin Lundell.

(uppdaterad)

Det är fredagskväll och hela Sveriges favorit-talkshowvärd Fredrik Skavlan har bjudit in Alexander Rybak till sin studio. Den 26-årige fiolpopstjärnan får komma in och sätta sig bredvid Camilla Henemark och Anne Holt. Rybak är visst där för att berätta om en stalker som han har. Fråga mig inte varför. Tydligen är det en kul historia som han ska berätta och som publiken sedan får skratta åt. Jag fattar ingenting. Är det egentligen inte sorgligt att ha en psykiskt sjuk människa efter sig? Det är väl inget att skratta åt.

Är du feminist? börjar Skavlan att fråga när hans gäst har satt sig.

–Nej, svarar Rybak blixtsnabbt (skratt från publiken). Måste man inte vara kvinna då?

Annons
X

Nej, svarar Skavlan.

–Jag vet, replikerar Rybak. Nej men än så länge är jag [bara] musiker.

Publikens skratt överröstas här av Skavlan som närmast kiknar av Rybaks comeback.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Nu har jag förvisso aldrig förstått orsaken till Fredrik Skavlans helt oproportionerliga popularitet men nog måste förra veckans program vara anledning nog att lägga ner hela showen. Det var den bedrövliga intervjun med Camilla Henemark – där Skavlan kämpar för att göra henne till inget mer än en kunglig älskarinna – som blev droppen.

  I introduktionen presenteras Henemark som gränslös, politisk och nyskapande, men väl framme i studion är Skavlan inte det minsta intresserad av att höra något viktigt från hennes liv. Han struntar fullständigt i att göra något vettigt av hennes tid i programmet, Skavlan hade kunnat låta intervjun få handla om hur Henemark varit nere i en djup depression, hur hon nu bor på ett stödboende och snart är redo att flytta vidare. Camilla Henemark tar ju upp det själv.

  Det hade kunnat bli en stund som faktiskt hade betytt något men det finns ju ingen kul fredagsstämning i psykisk ohälsa. Istället är Fredrik Skavlan helt ovärdigt besatt av historien om Henemark och kungen. Hovet hade han visst ringt upp också för att få en kommentar till att Camilla Henemark skulle komma till programmet. Det är skamligt. Aldrig har jag önskat så mycket att någon gäst hade rest sig upp och gått ur studion. Eller gjort som den australiska premiärministern Julia Gillard vars skoningslösa uppläxande av oppositionsledaren Tony Abbott – på ämnet sexism – har spridits som en löpeld på sociala medier.

  Givetvis handlar just den debatten om klassisk politisk retorik: att Gillard var tvungen att rädda sitt ansikte efter att politikerkollegan Peter Slipper orsakat en vidrig sms-skandal som riskerade att fläcka ner också hennes anseende. Men
  Julia Gillards 15 minuter långa anförande är en fascinerande video. Den visar en kvinna som har fått nog en gång för mycket. Camilla Henemark ryter aldrig som Julia Gillard – det tar Skavlan tacksamt emot. Det är som om han vill ta igen sin tandlösa intervju med utrikesminister Carl Bildt om dennes inblandning i Lundin Oil och istället pressa Camilla Henemark som om det den här gången också gällde brott mot mänskligheten. För Henemark är ett ofarligt byte. Det är som bekant lätt att vara stursk då.

  Se video:
  Julia Gillards anförande när hon läxar upp en oppositionspolitiker.

  Kristin Lundell är kritiker och krönikör i Svenska Dagbladet.

  Populära quizar om politik

  Känner du igen Stockholmspolitikerna? quiz.svd.se Har du koll på politikermode? quiz.svd.se Politikernas grodor – vilka minns du? quiz.svd.se

  Avstängd kommentering

  Kommenteringsfunktionen på den här artikeln har stängts av eftersom tonen i diskussionen inte var enig med
  SvD:s regler .

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X