”Skalvet ändrar inte samhället”

I räddningsarbetet efter jordbävningen i Sichuan har kinesiska privatpersoner och frivilliga organisationer deltagit mer än någonsin. Att jordbävningen på sikt leder till politiska reformer, öppenhet och självkritik hos Kinas ledning är dock inte troligt. Snarare har det lett till en mer okritisk hållning mot den kinesiska ledningen och ett kraftigt nationalistiskt uppsving.

Under strecket
Publicerad
MARCUS HARALDSSON
Foto: MARCUS HARALDSSON
Annons

Premiärminister Wen Jiabao var på plats vid jordbävningen i Sichuan bara ett par timmar efteråt, han kom dit samtidigt som de första frivilliga civila hjälparbetarna. Både regeringens snabba respons och de många frivilliga stod för fenomen som aldrig tidigare skådats i Kina. Statlig militär samarbetade under de första tre veckorna med privata organisationer, privata pengar flödade in och alla arbetade, tillsammans, för att rädda liv. Flera debattörer, i Kina och omvärlden, menar att det var ett genombrott för det kinesiska civilsamhället, ett trendbrott som på sikt kan leda Kina mot större politisk öppenhet.

– Jag tror det är svårt för en jordbävning att skapa politiska förändringar i ett så stort land som Kina. Snarare har katastrofen blivit ett perfekt instrument för kinesiska ledare att skapa politiskt stöd inom och utomlands. Jordbävningen kunde inte ha kommit mer lägligt med tanke på den internationella kritiken efter kravallerna i Tibet och innan OS, säger Alpaslan Özerdem, forskare på University of York.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons