SKALV RASERADE NÄRMARE 150 HUS I SYDVÄSTRA DELEN AV LANDET Turkiet ett riskområdeJakt på överlevande i Turkiet

Under strecket
Publicerad
Annons

i FaktaDe senaste hundra åren har Turkiet skakats av 56 jordskalv med en Richtermagnitud på minst 6,0. Närmare 80 000 människor har omkommit i dessa skalv enligt nyhetsbyrån Anatolia. Det hittills svåraste drabbade staden Erzincan 1939. Det uppmättes till 7,9 på Richterskalan och nära 33 000 omkom.
De värsta jordbävningarna på senare år inträffade i augusti och november 1999. Då omkom cirka 20 000 människor i nordvästra Turkiet. I detta område finns en av världens längsta och mest undersökta förkastningssprickor, som för övrigt har stora likheter med San Andreas-förkastningen i Kalifornien. Trots detta var många hus i området så illa byggda att de rasade ihop i augusti 1999. Det största skalvet då hade en Richtermagnitud på 7,4.

Andra platser som har drabbats av förödande skalv bland annat är Iran, Afghanistan, Japan och de västliga delarna av hela den amerikanska kontinenten. ttAnkara Minst 42 människor omkom i en kraftig jordbävning i västra Turkiet i går. Dödssiffran befaras stiga, men enligt myndigheterna skonades många liv tack vare att det var söndag och folk var hemma från arbetet.

Annons
Annons
Annons