Annons

Skalle ger våra äldsta förfäder ett ansikte

Fyndet av en 3,8 miljoner år gammal skalle skriver om historien om våra äldsta förfäder. Att hitta en sådan gammal tillika välbevarad skalle är extremt ovanligt, säger professor Lars Werdelin.

Johan Nilsson / TT
Publicerad

Upptäckten, som presenteras i tidskriften Nature, ger forskarna en unik insyn i utvecklingen av våra äldsta förfäder, det vill säga de arter som levde före vårt eget människosläkte, Homo, uppstod.

– Att hitta en så här välbevarad skalle som dessutom är så pass gammal är extremt ovanligt. Det är en på miljonen. Dessutom är han som hittade den (Yohannes Haile-Selassie) en väldigt trevlig kille, vilket gör det extra roligt, säger Lars Werdelin, professor i paleontologi vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, till TT.

Ett fossil av en mycket välbevarad skalle från arten Australopithecus anamensis som levde för 3,8 miljoner år sedan har hittats i Etiopien.

Foto: Dale Omori/Cleveland Museum of Natural History Bild 1 av 5

Den 3,8 miljoner år gamla skallen av Australopithecus anamensis hittades bara 55 kilometer från där man 1974 hittade Lucy, som dock tillhörde en annan art: Australopithecus afarensis.

Foto: Dale Omori/Cleveland Museum of Natural History Bild 2 av 5

Trots sin litenhet tros skallen ha tillhört en fullvuxen hanne av arten Australopithecus anamensis som levde för 3,8 miljoner år sedan.

Foto: Dale Omori/Cleveland Museum of Natural History Bild 3 av 5

Tack vare skallen går det att lista ut hur Australopithecus anamensis en gång såg ut.

Foto: Matt Crow/Cleveland Museum of Natural History Bild 4 av 5

Analyserna visar att arten var betydligt mer primitiv än vad man tidigare trott med ett utskjutande käkparti.

Foto: Matt Crow/Cleveland Museum of Natural History Bild 5 av 5
Annons
Annons
Annons