Annons

Skål och tack!

Ja, då var ytterligare ett vinår snart till ända. Vad har hänt i Vinsverige och vad ska ske under det kommande året? Jens Dolk blickar tillbaka i sin sista krönika.

Under strecket
Publicerad
Foto: JUREK HOLZER Bild 1 av 1
Foto: JUREK HOLZER Bild 1 av 1
Foto: JUREK HOLZER

AVSKED

I år har röda viner från Argentina och vita viner från Nya Zeeland procentuellt vuxit mest i Systembolagets försäljningsstatistik. Vi har också börjat lära känna nya områden och nya druvor. Maremma i västra Toscana är ett tydligt exempel, varifrån vi sett flera nya viner under året.

Kul att se är också att viner/druvor som för en tid sedan ansågs som senaste trend har blivit etablerade och rena rama ”vardagsviner”. Grüner Veltliner till exempel – Österrikes inhemska stolthet som tidigare var något udda har idag blivit ett standardvin i Systembolagets sortiment.

Miljötänket har under året ökat både hos konsumenter och hos Systembolaget. Försäljningsstatistiken av ekologiskt vin talar sitt tydliga språk. Den har ökat med drygt 28 procent till och med tredje kvartalet i år. I samma anda har Systembolaget under året lanserat flera produkter i PET-flaska. Detta kommer att fortsätta under nästa år tillsammans med ökat fokus på rättvisemärkta produkter.

Annons
Annons

Vad händer då om vi blickar framåt? En tydlig tendens är att vi kommer att dricka mer vin i mindre flaskor. Delvis säkerligen på grund av den höga andelen ensamhushåll (drygt 50 procent av alla svenska hushåll) men också, hoppas jag, för att allt fler blir mer specifika i sitt vinval utifrån maten. Genom att välja mindre flaskor kan man dricka rätt vin till rätt maträtt utan att behöva dricka mer.

För framtiden hoppas jag också på fler lanseringar och ökad tillgänglighet av svenska produkter på Systembolaget. Ja, jag vet att de, åtminstone när det gäller vin, ofta är dyra och att de produceras i små volymer och att de oftast kan vara roligare än bra. Men vi borde verkligen vara mycket mer stolta över det vi har. Vi borde inte bjuda internationella gäster på fransk eller italiensk ost, och på liknande sätt ska vi vara stolta över vår svenska dryckestradition.

En annan sak som händer nästa år är att ni inte längre kommer att träffa mig här i tidningen. Lite drygt sex år har gått sedan min första artikel här i SvD, som då handlade om hur man kunde få vinkoll på nolltid genom att bara lära sig en del om olika flaskors form. Sedan dess har jag varje vecka skrivit om vin och naturligtvis mycket om mitt specialintresse: vin och mat i kombination. Jag hoppas att ni har haft behållning och att jag delvis har lyckats med mitt mål att få fler intresserade av vinets härliga värld.

Jag bugar och tackar för sex fantastiska år. Inte minst har kontakten med alla er läsare varit rolig. Glada hejarop från er har alltid värmt. De reaktioner jag fått när jag har skrivit något konstigt eller haft direkt fel har jag också uppskattat. Jag kommer aldrig att glömma den tre A4-sidor långa utläggningen från en före detta artillerist om att den optimala vinkeln för att skjuta en champagnekork så långt som möjligt inte är 45 utan 37,5 grader – och att det heter den ballistiska vinkeln! Ej heller kommer jag någonsin stava fel på ordet stjälk. Många har förfrågningarna om dryck till bröllop också varit. Har inte räknat men uppskattar att jag valt vin till hundratalet bröllopsfester. Hoppas att de smakade gott.

Annons
Annons

Även om vi inte längre kommer att träffas här i tidningen så hoppas jag vi ses igen någon gång, någonstans, gärna i matens och vinets tecken.

Skål och tack för mig!

7 bubbelviner till nyår

Betyg: 5 av 6

Delmas

139:-, 2005, Crémant de Limoux, Frankrike, 7694

Crémant är gjort enligt champagnemetoden, men kan vara på andra druvor och komma från andra regioner. Detta, från Sydfrankrike, har fräsch äpplighet och citrussyra.

Betyg: 5 av 6

Gosset

399:-, Champagne, Frankrike, 90162

Gosset är alltid en favorit hos mig, dessutom med en snygg och presentig flaska. Trevlig äpplig och frisk doft. Både doft och smak blandas med grapeig frisk syrlighet.

Betyg: 5 av 6

Ca’ del Bosco

235:-, Franciacorta, Italien, 94894

Spännande och inte minst gott vin till den som normalt föredrar champagne. Här en italiensk variant med härliga rostade brödtoner och omogen äpplig syrlighet.

Betyg: 5 av 6

De Venoge

319:-, Champagne, Frankrike, 7872

Fyllig och smakrik matskumpa som är gjord på enbart blå druvsorter: pinot noir och pinot meunier. Rund och mjuk doft. Smaken är mer frisk, äppelskalig och brödig.

Betyg: 5 av 6

Champ. de Pompadour

229:-, Champagne, Frankrike, 7395

Bästa champagnen runt 200-lappen. Drickvänlig, lätt sötmogen med sval och fräsch doft. Smakrik i syrlig stil, grapeig eftersmak och bra längd. Perfekt drinkskumpa.

Betyg: 5 av 6

Billecart-Salmon

339:-, Champagne, Frankrike, 7454

Snygg flaska och snyggt vin. Frisk och syrlig champagne med guläpplighet, viss brödighet och lätt grapeig syra. Gott till lite salta tilltugg.

Betyg: 4 av 6

Codorníu Selección

99:-, Cava, Spanien, 7778, Mousserande Vin, Torra

Trevlig doft med lätt tropisk syrlig passionsfruktston och brödighet. Smakrik cava med citrussyrlighet. Perfekt drinkbubbel med lite syrliga och salta tillbehör.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons