Annons
Analys

Andreas Cervenka:Skakig livflotte för världsekonomin

Galen fastighetsbubbla, låneboom och banker fulla av jäsande problemlån. Nej, det är inte en beskrivning av USA 2007 utan av det land som ska rädda världens tillväxt.

Under strecket
Publicerad

Ekonomi är inte helt olikt meteorologi. I båda disciplinerna används ofta extremt sofistikerade matematiska modeller men prognoserna är ändå lika träffsäkra som en avsågad hagelbössa. Att försöka blicka in i framtiden med någon slags exakthet är per definition en chansning. Så kommer också även väldigt väntade förlopp alltid som en slags överraskning, som vinterns oundvikliga snökaos och vårens plötsliga värmechock. Beskedet att kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor's för första gången på 70 år flaggar för en eventuell sänkning av USA:s kreditbetyg fick världens börser att falla, även om det är en lika stor skräll som att krokusarna slår ut varje vår. Den relevanta frågan inte varför S&P:s varning kom nu, utan hur den kunde dröja så länge. Den som blir överrumplad av att USA har stora underskott blir sannolikt lika tagen på sängen av nyheten att den svenska femkronorssedeln är avskaffad.

En som redan gjort sig av med alla sina amerikanska statsobligationer är den inflytelserika Bill Gross, chef för världens största räntefond Pimco som förvaltar motsvarande 7 500 miljarder kronor. Kreditvärdigheten hos ett land med USA:s skuldbörda är ytterst begränsad, menar Gross. Samtidigt kan landet alltså fortfarande stoltsera med det högsta kreditbetyget AAA, en kvalitetsstämpel i teorin reserverad för de säkraste av alla säkra placeringar.

Annons
Annons
Annons