Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

Jan Almgren: Skadskjuten bank jagar vd

Det är vår i Stockholm men för investmentbankerna är årstiderna ur led – en lång vargavinter väntar. Courtageavgifterna är på väg mot noll och börsintroduktionerna är lika vanliga som tussilago i december. Att Carnegies styrelse i det läget vinkar hej då till Frans Lindelöw kommer inte som någon överraskning.

PERSPEKTIV CARNEGIE

Carnegies avgående vd och ordförande Arne Liljedahl talar nästan i mun på varandra i sin iver att få ut sin version – Frans Lindelöw har inte fått sparken.

Men initierade källor låter sig inte rubbas: Styrelsen ville inte ha Frans Lindelöw kvar, trots att han själv ville stanna. Oenighet om strategin ligger bakom beslutet, enligt SvD Näringslivs källor.

Det är hur som helst en skadskjuten investmentbank som nu ska jaga fram en ny verkställande direktör. Det blir ingen lätt uppgift. Inte mycket har gått rätt den senaste tiden.

Annons
X

Resultatet för 2011 blev något av en katastrof. En vinst på över en halv miljard 2010 vändes till en brakförlust på drygt en kvarts miljard kronor förra året. Även om de jämförelsestörande posterna tas bort lyser siffrorna ilsket rött. Det betyder även noll i bonus, alltid ett svårsmält besked för bonustrillade bankirer.

I stället meddelade Frans Lindelöw i slutet av förra året att cirka 250 miljoner ska sparas och att över 100 personer får lämna företaget. Det kan snart bli fler.

Sorgebarnet är den tidigare kassakon – IBS. Förkortningen står för Investment Banking & Securities, det vill säga aktiemäkleri, aktieanalys och företagsaffärer. Hela affärsmodellen för det här affärsområdet (som snart blir ett eget bolag) håller på att krackelera.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Den avgjort största förändringen är att både antalet aktieaffärer och det pris investmentbankerna kan ta för affärerna, courtageavgiften, har pressats dramatiskt de senaste åren. Dessutom har robothandeln tagit över mycket av det som de institutionella aktiemäklarna på Carnegie tidigare var experter på – att köpa eller sälja stora mängder aktier över marknaden till bästa pris.

  Andra dåliga nyheter är att de lönsamma börsintroduktionerna och de stora företagsaffärerna i det närmaste är utrotningshotade i finanskrisens och den europeiska statsskuldskrisens kölvatten. Det här har Carnegie tidigare tjänat grova pengar på.

  Uppgifter i Stockholms finanskretsar gör också gällande att Carnegie fått en mörk skugga över sig sedan en av de nya ägarna gjorde entré 2009, riskkapitalbolaget Altor. Det faktum att Altor äger Carnegie har gjort att andra riskkapitalbolag av konkurrensskäl ratat den anrika investmentbanken vid stora affärer.

  Nu inleds ett nytt kapitel i Carnegies historia – det är i alla fall så styrelsen vill se på saken. Investmentbanken ska omorganiseras i tre separata affärsområden som även bildar separata bolag under varumärket Carnegie.

  Björn Jansson blir ny chef för IBS, Investment Banking & Securities. Han får en nyckelroll i det nya Carnegie. Han är en superstjärna i finans-Stockholm, som rekryterades för ett okänt mångmiljonbelopp till Carnegie tillsammans med parhästen Henric Falkenberg 2010. Det faktum att den här duon, båda extremt välavlönade, inte har fått investmentbankdelen att lyfta kan bli en belastning när Björn Jansson nu får en mer officiell chefsroll i nya Carnegie. Bank och mäkleri handlar mycket om enskilda individer och självförtroende i organisationen. Då blir det också jobbigt att två legendariska Carnegieprofiler nyligen lämnade friman – den tidigare Sverigechefen Peter Bäärnhielm och chefen för Carnegies norska verksamhet, Anders Onarheim.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X