Annons
Ledare

Susanna Silfverskiöld:Skadligt höga skatter mättar ingen

Sveriges skadligt höga skattetryck gör oss alla fattigare.
Sveriges skadligt höga skattetryck gör oss alla fattigare. Foto: Pontus Lundahl/TT

Höga skatter slår mot företag och arbetande människor som skapar det välstånd vi alla lever på. Och det är ingen rolig lek att tvista om vem som ska få vilken tårtbit när bitarna blir allt tunnare.

Under strecket
Publicerad

Det är lägre skatt på geléråttor än tandkräm. Skatten på en jordglob i plast är fyra gånger högre än på en karta, och ett dansband betalar högre moms än en salsaorkester. Den som köper en levande kanin beskattas med 25 procent, men om kaninen ska ätas och köps som livsmedel bara 12 procent. Och om du föredrar teater framför bio har du tur. Biobiljetten beskattas mer än fyra gånger så hårt som teaterbesöket. De svenska skatterna är inte bara internationellt sett mycket höga, utan även ett trassligt hopkok av godtyckliga undantag och märkliga gränsdragningar.

Det har gått 30 år sedan Sveriges skattesystem sågs över i grunden. ”Århundradets skattereform” kapade och förenklade skadliga och krångliga skatter. Nu är det dags igen. I fredags släppte Klas Eklund en ESO-rapport om saken. Lägligt. Jök-partierna har nämligen slagit fast att en omfattande skattereform ska genomföras. Och vikten av mer konkurrenskraftiga skatter kan inte understrykas nog.

Annons
Annons
Annons