Annons

Skadliga ämnen i vanliga plastkärl

Livsmedelsverket varnar för att använda olämpliga plastkärl i mikrovågsugnen. Hälsoskadliga ämnen kan vandra över till maten från kärl och förpackningar tillverkade i polyeten, den vanligaste plasten i burkarna hemma i köket.

Publicerad

Svenskarna mikrar färdigmat som aldrig förr. Trenden är densamma i hela Europa och det har gett förpackningsbranschen chans att utveckla nya material. Men hälsoriskerna är inte alltid kartlagda.
Samtidigt förvandlas våra beprövade plastburkar och
tallrikar till hälsorisker när gårdagens rester ställs in i mikrovågsugnen och värms upp till temperaturer där giftiga ämnen bildas.

- Det är inte lämpligt att värma upp maten i plastkärl av polyeten. Använd bara kärl som är märkta som mikrougnssäkra. Porslin och eldfast gods är oftast det allra bästa, säger Kettil Svensson, toxikolog på Livsmedelsverket.
Enligt honom kommer hundratals olika material i kontakt med mat, men inom EU är bara renodlade plastprodukter reglerade och noga studerade. Kärl av PET-plast anses exempelvis vara säkra att använda i mikrougnen. Men i annan plast finns fortfarande ämnen som inte undersökts.

Annons
Annons
Annons
Annons