Annons
X
Annons
X

Skadliga ämnen i vanliga plastkärl

Livsmedelsverket varnar för att använda olämpliga plastkärl i mikrovågsugnen. Hälsoskadliga ämnen kan vandra över till maten från kärl och förpackningar tillverkade i polyeten, den vanligaste plasten i burkarna hemma i köket.

Svenskarna mikrar färdigmat som aldrig förr. Trenden är densamma i hela Europa och det har gett förpackningsbranschen chans att utveckla nya material. Men hälsoriskerna är inte alltid kartlagda.
Samtidigt förvandlas våra beprövade plastburkar och
tallrikar till hälsorisker när gårdagens rester ställs in i mikrovågsugnen och värms upp till temperaturer där giftiga ämnen bildas.

- Det är inte lämpligt att värma upp maten i plastkärl av polyeten. Använd bara kärl som är märkta som mikrougnssäkra. Porslin och eldfast gods är oftast det allra bästa, säger Kettil Svensson, toxikolog på Livsmedelsverket.
Enligt honom kommer hundratals olika material i kontakt med mat, men inom EU är bara renodlade plastprodukter reglerade och noga studerade. Kärl av PET-plast anses exempelvis vara säkra att använda i mikrougnen. Men i annan plast finns fortfarande ämnen som inte undersökts.

– Moderna förpackningar består av komplexa material med skikt av både plast och papper. Då vet man inte riktigt vad som bildas, säger Kettil Svensson.
EU:s reglering gäller bara för renodlade plastförpackningar, inte för de med lager av olika material. En vanlig juiceförpackning består exempelvis av ett plastskikt följt av aluminium, kartong, papper och på det ett lager tryckfärg täckt av lack. En chipspåse kan ha tio olika lager.

Annons
X

Papper är ett problem i sig. Råvaran är ofta returpapp som kan innehålla okända ämnen. Därför ska inte hushållspapper ha någon längre tids kontakt med mat, särskilt inte med fet mat som ost och grillat kött. Att mikra bacon på hushållspapper är kanske inte direkt farligt, men knappast lämpligt för den som vill minska sin exponering för giftiga ämnen.

– Konsumenter är inte kemister. Hur ska man veta vad som kan sättas in i mikron? Det är inte rimligt att lägga över det fulla ansvaret på kunden, säger Jan Bertoft, generalsekreterare i Sveriges Konsumentråd.

Han efterlyser en tydlig reglering och märkning,

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är oroande att vi ständigt exponeras för mer kemikalier. Det blir en cocktail-effekt där små risker läggs på varandra. Därför är det beklagligt att EU:s nya kemikaliepolitik, REACH, bara blev halvbra, konsumenterna blir försökskaniner, säger Bertoft.
  Förra årets så kallade ITX-larm i Sydeuropa blev en väckarklocka för EU. 2005 beslagtog en
  italiensk domstol flera miljoner liter mjölkersättning som innehöll spår av ett giftigt ämne från bläcket på etiketten.

  Avslöjandet ledde till att Nestlé och holländska Numico tvingades återkalla miljontals tetraförpackningar i Italien, Spanien, Frankrike och Portugal. Men också till att bristerna i EU:s regelverk blev tydliga.
  Exempelvis finns endast en negativ-lista på förbjudna ämnen, vilket innebär att alla ämnen som inte prövats av EU:s livsmedelsmyndighet kan användas i matförpackningar.

  – Just tryckfärgen är det som vi vet minst om. I ITX-fallet visade det sig att bläcket på utsidan inte hade torkat, och när arken staplades på varandra förorenades insidan. För att undvika att problemet upprepas har EU infört nya regler för tillverkningen, säger Kettil Svensson.
  Fortfarande ett år efter ITX-skandalen hade dock bläcket på förpackningens utsida lämnat spår i 61 av 350 undersökta livsmedel, visade en studie från det brittiska livsmedelsverket.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X