”Skadlig tystnadskultur kring ny vårdreform”

Nationella sjukvårdpolitiker och Socialstyrelsen bör bromsa genomförandet av nationellt högspecialiserad vård, NHV, menar debattören.
Nationella sjukvårdpolitiker och Socialstyrelsen bör bromsa genomförandet av nationellt högspecialiserad vård, NHV, menar debattören. Foto: Henrik Montgomery/TT

Trots de stora förändringar som reformen nationellt högspecialiserad vård innebär är det förvånansvärt tyst i den offentliga debatten. Nuvarande takt och upplägg medför stor risk för att vården skadas, skriver ortopeden Tycho Tullberg.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det pågår en kraftig centralisering av specialistvården i Sverige. 5 procent av all sjukvård ska bli nationellt högspecialiserad vård (NHV) och bedrivas på 1–5 enheter, spridda på de sex olika sjukvårdsregionerna. Bakgrunden till beslutet är utredningen ”Träning ger färdighet” (SOU 2015:98). Det finns bra argument för att en centralisering kan förbättra vården men det finns också många frågetecken hur detta ska göras på bästa sätt. Socialstyrelsen har nu börjat i rasande fart, trots att många grundläggande frågor om förutsättningar, urvalskriterier och inlåsningseffekter inte är besvarade. Runt 300 ämnesområden finns på bruttolistan över möjliga NHV. Tempot gör att vare sig Socialstyrelsen eller regionerna hinner ta fram genomtänkta förslag/svar.

Trots de stora förändringar som NHV innebär för vården är det förvånansvärt tyst i den offentliga debatten. Förra året var det centraliseringens negativa effekter för allmänkirurgin på de mindre sjukhusen som belystes, men därefter har diskussionen i stort dött. Efter att ha följt processen på nära håll blir jag alltmer förskräckt hur man kan driva igenom stora reformer utan att ha regelverk på plats för att i görligaste mån förhindra möjliga negativa konsekvenser.

Annons
Annons
Annons