Annons
X
Annons
X

Skådespelaren Stig Olin har avlidit

Av Spektra, TT

Skådespelaren och regissören Stig Olin har avlidit, 87 år gammal, meddelar sonen Mats Olin för TT Spektra. Han avled i lördags, den 28 juni, efter en längre tids sjukdom på ett äldreboende i Stockholm.

Stig Olin hade en mångfacetterad karriär och en framträdande roll i det svenska nöjeslivet under fyra decennier. Han slog igenom på teaterscenen i Stockholm redan i 20-årsåldern. Han spelade på stadens alla scener, och gjorde sig även snabbt en filmkarriär. I filmen ”Hets” från 1944 spelade han eleven som säger den berömda repliken ”Svin!” till Stig Järrels demoniske latinlektor Caligula. Andra tidiga roller var i Arne Mattssons ”Rötägg” från 1946 där han spelade titelrollen och i Ingmar Bergmans ”Till glädje” från 1950 gjorde han en ung och kämpande musiker. Totalt medverkade han under sin långa filmkarriär i över 40 filmer och regisserade ett tiotal.

Teatermannen Stig Olin trädde fram på 50-talet när han regisserade ”Tehuset Augustimånen” som gick i tre år på Intiman. Han regisserade därefter många uppsättningar, varav flera av de mest framgångsrika var musikaler.

Annons
X

1958 kom Stig Olin till Sveriges Radio där han först var producent och sedan blev chef för radiounderhållningen. Han stannade på SR fram till 1985.

Även inom musiken var Stig Olin ett namn. Han skrev bland annat de kända låtarna ”På söndag” och ”Jag tror på sommaren”.

Stig Olin gifte sig 1944 med skådespelerskan Brita Holmberg, med vilken han fick barnen Mats och Lena Olin, i dag en av Sveriges mest kända skådespelerskor. Även sonen Mats gick inledningsvis i faderns fotspår och var på 60-talet en känd svensk artist, innan han sadlade om till litteraturvetenskapens bana.

Stockholm TT Spektra

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X