Annons
X
Annons
X

Skadeintyg tungt bevis i hovrätten

Det var värt det – domen i Stureplansmålet visar att det lönar sig att polisanmäla våldtäkter. Den slutsatsen drog den 19-åriga kvinnan när männen som våldtog henne dömdes till fyra års fängelse igår.

(uppdaterad)

I sista stund bestämde sig målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz för att få kvinnans samtal till SOS Alarm uppspelat i rättssalen.

Detta sedan kvinnan – dagen före förhandlingarna i hovrätten – berättat för Massi Fritz hur ledsen och förstörd hon var direkt efter våldtäkten.

Åhörarna fick höra hur snyftningarna övergick i kvidanden, hur kvinnan ångestfyllt berättade att hon nyss blivit våldtagen. Några minuter av verklighet tog plats i säkerhetssalen i Stockholm där rättegången hölls i slutet av september i år.

Annons
X

Samtalet är ett av de bevis som Svea hovrätt nu anser ger stöd åt den 19-åriga kvinnans version av vad som hände tidigt på lördagsmorgonen i en liten vindsetta nära Stureplan den 25 mars i år. Ett bevis som aldrig presenterades för tingsrätten när den skulle ta ställning i målet.

Elisabeth Massi Fritz säger att hennes klient nu är mycket lättad över att männen fällts.

–Hon har fått tillbaka tron på rättsväsendet. Och nu säger hon att det ändå var värt att polisanmäla och gå igenom allt som det inneburit. Domen visar att det är meningsfullt att anmäla.

I sak handlar Stureplansmålet om följande: Kvinnan och de två männen, de så kallade ”Stureplansprofilerna”, kände varandra sedan tidigare. De hade haft sex flera gånger, vid något tillfälle alla tre. Våldsinslag hade förekommit i form av örfilar och lättare slag – något som alla varit med på.

Den här natten handlar det till en början om ömsesidigt sex. Men efter en kort stund säger, enligt domen, kvinnan stopp. Männen våldtar henne då vaginalt, oralt och analt, enligt domstolen. Själva har männen hävdat att de tre hade sex på samma sätt som tidigare och att kvinnan aldrig sade nej.

Tingsrätten kom fram till att kvinnan tvingats till sex, men att männen inte uppfattade signalerna när hon inte längre ville vara med.

Hovrättslagmannen i Svea hovrätt, Göran Ewerlöf, säger däremot:

–Ett nej är alltid ett nej, oavsett när det kommer i händelseförloppet.

De våldtäktsfall som oftast får massmedial uppmärksamhet brukar vara så kallade överfallsvåldtäkter utomhus. Här har det rört sig om en händelse inomhus mellan personer som kände varandra – på så sätt ett ganska vanligt våldtäktsmål.

Och de här målen är ofta svåra att avgöra, konstaterar Göran Ewerlöf. Vittnen saknas och kvinnans berättelse blir den som nagelfars.

–Domstolens huvuduppgift blir att bedöma om kvinnan är trovärdig och om man kan lita på hennes uppgifter. Men det räcker inte, uppgifterna måste också få stöd av annan bevisning.

Svea hovrätt väljer att helt och hållet tro på kvinnans version i Stureplansmålet. Ett läkarintyg där kvinnans många skador på kroppen och i underlivet dokumenterats ses som starkaste beviset.

Åklagaren Anita Kjellén är nöjd med beskedet. Hon anser att bilden av natten till den 25 mars klarnat i hovrätten.

–Det gjorde i sin tur att stödbevisningen kom in i ett annat sammanhang. Den blev starkare nu, säger hon och konstaterar att rätten slår fast att kvinnans dokumenterade skador inte går ihop med de båda åtalades version.

–Det handlar exempelvis om skadorna från hennes örhängen. Finns det blåmärken bakom öronen framstår det inte som rimligt att någon skulle ha gått med på detta frivilligt.

De båda männen kommer att överklaga till Högsta domstolen (HD).

–Det här innebär ju mycket för min klient. Fyra år. Häktade. Det är klart jag blir tyngd, säger 21-åringens advokat Peter Mutvei.

Björn Sandin företräder den 25-årige mannen.

–Han är förkrossad. Jag tror att han har svårt att begripa att domstolen kommit fram till detta. Han kommer inte att acceptera den här domen.

HD tar främst upp fall där domen kan bli vägledande.

Petter Forslund och Sofia Nilsson

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X