Skadedjur dör miljövänligt i iskall dusch

Det är inte giftigt bekämpningsmedel som dödar skadedjuren i det här köket. Bara ohyggligt kall koldioxid. Den svenska uppfinningen har hjälpt Anticimex att minska mängden bekämpningsmedel vid sanering i livsmedelsmiljöer. Nu provas metoden även i Asien.

Under strecket
Publicerad
Annons

Skadedjursbekämparen siktar och trycker in avtryckaren. På någon sekund är mjölbaggar, mottfjärilar och dammlöss döda och deras ägg förstörda. Utan att en droppe gift har använts. Sinterkil heter Göteborgsföretaget som ligger bakom det nya, miljövänliga sättet att döda småkryp. Metoden heter cryonite och har börjat användas av Anticimex. - Det här bidrar till att vi kan använda mindre bekämpningsmedel, säger Håkan Kjellberg, teknisk ansvarig på Anticimex skadedjursenhet.

Den patenterade svenska uppfinningen fungerar bäst i torra och varma miljöer som bagerier. Många av de insekter och småkryp som trivs där är ”importerade” till Sverige från tropiska länder och är mycket känsliga för kyla. Cryonite har flera fördelar jämfört med traditionella bekämpningsmedel. Lokalen behöver inte utrymmas och livsmedelsproduktionen kan fortgå under saneringen. Anticimex har hittills köpt in fem exemplar av Sinterkils cryonite-utrustning. - Bekämpningsmedel och livsmedel går inte ihop. Kommer det bekämpningsmedel på en yta som sedan ska användas för livsmedel är det inte bra, säger Håkan Kjellberg.

Annons
Annons
Annons