Annons

Ulf Zander:Skåda framtiden i ett ännu okänt förflutet

Scen ur Chris Markers film ”La jetée”.
Scen ur Chris Markers film ”La jetée”.

Sedan Einsteins dagar har tidens relativitet varit ett återkommande tema i film och litteratur. Där tillåts vi att få syn på hur framtiden och det förflutna till stor del är en fråga om tolkningar och därför är det också dit vi ska vända oss för att förstå det som händer, har hänt och ska hända framöver.

Under strecket
Publicerad

I Chris Markers halvtimmeslånga film ”La jetée” (1962) sänds en man från framtiden tillbaka i tiden. Hans uppgift är att finna det som saknas i det ruinlandskap, präglat av ett förödande kärnvapenkrig, som han framlever sina dagar i. Han hoppas också att han i det förflutna som han sänds tillbaka till kan finna svaret på de minnesbilder som plågar honom. Han kan inte skaka av sig av barndomsminnena av en man som skjuts ihjäl på observationsdäcket på Orlyflygplatsen och ansiktsuttrycket av en chockerad kvinna som blir vittne till händelsen. 

Markers film kan ses som en visualisering av den relativitetsteori som Albert Einstein lanserade på 1910-talet. För den banbrytande fysikern var skillnader mellan dåtid, nutid och framtid en illusion som människor envist höll fast vid av gammal vana. I ”La jetée” flyter tidsskikten samman. Innan framtidens vetenskapsmän tvingar filmens huvudperson att återvända inser han att kvinnan som han minns från flygplatsen har varit hans käresta.

Annons
Annons
Annons