Annons
Krönika

Tove Lifvendahl:Ska vi riva Öresundsbron?

Öresundsbron förbinder Sverige och Danmark och skapar både fantastiska fördelar och nya utmaningar att hantera.
Öresundsbron förbinder Sverige och Danmark och skapar både fantastiska fördelar och nya utmaningar att hantera. Foto: JOHAN NILSSON/SCANPIX
Under strecket
Publicerad

Det finns många människor i Sverige som önskar en värld där rörligheten är fri – jag är en av dem. Samtidigt är det tveksamt om ens mina barn får uppleva den dagen. Men enligt mitt sätt att se det bör människor inte vara förpliktigade att stanna inom de gränser de råkade födas – oavsett det är gränser som definieras av territoriella kartgränser, eller social och ekonomisk klass, samhällskultur och arv.

Rätten till rörlighet – i alla dess bemärkelser – ger människan friheten och ansvaret att själv välja och forma sitt liv. Jag anser dessutom att vi som har privilegiet att leva i fred, frihet, demokrati och välstånd har en moralisk skyldighet att se hur vi kan agera för att andra ska kunna göra detsamma. Vi kan försöka skapa förutsättningar för att fler människor genom egen ansträngning har möjlighet att förändra sin situation. Med det som utgångspunkt går det att formulera klok politik, även om terrängen är besvärlig.

Annons
Annons
Annons