Annons

Ska vi ge upp hoppet om ett klimatavtal?

Framstegen mot en internationell överenskommelse har varit plågsamt långsamma, bland annat på grund av finanskrisen. Ändå är det värt att kämpa för att nå ett internationellt avtal, skriver Yvo de Boer och Åse Bäckström, KPMG.

Under strecket
Publicerad

Effekterna av klimatförändringarna har blivit tydligare. Allt fler regeringar i både I-länder och U-länder inser att det ligger i deras eget intresse att agera mot klimathoten nu, oavsett vem som är ansvarig för utsläppen historiskt sett och vem som ska betala för att minska framtida utsläpp. Därför är det värt att kämpa för en överenskommelse vid klimatmötet i Doha som inleds den här veckan.

Framstegen mot en internationell överenskommelse om hur klimatförändringarna ska hanteras har varit plågsamt långsamma och har påverkats av grundläggande motsättningar mellan de berörda länderna samt förvärrats av finanskrisen. Inga stora framsteg väntas vid det kommande klimatmötet COP 18 i Doha. Är det dags att helt och hållet överge tanken på en klimatöverenskommelse? Varför inte ge upp och i stället fokusera på nationella och regionala satsningar på åtgärder mot klimatförändringarna?

Annons
Annons
Annons