X
Annons
X
Förtidspensionerade Lasse Johansson har tidigare bott i Danmark. Nu har han skapat sitt egna paradis med Fagerhult, ett gammalt knekttorp som hör till gården Adelsnäs, beläget i Östergötland: ”När barnbarnen kommer upp älskar de att hålla på här i skogen, bygga hyddor och kuckla å ha sig.”
Förtidspensionerade Lasse Johansson har tidigare bott i Danmark. Nu har han skapat sitt egna paradis med Fagerhult, ett gammalt knekttorp som hör till gården Adelsnäs, beläget i Östergötland: ”När barnbarnen kommer upp älskar de att hålla på här i skogen, bygga hyddor och kuckla å ha sig.” Foto: Kristian Bengtsson

”Ska vara glad om du kan tanka bilen i Fagerhult”

Långläsning

Fagerhult är ett av Sveriges vanligaste ortsnamn. Men vad berättar det om Sverige? Valåret 2018 har journalisten Johan Wirfält och fotografen Kristian Bengtsson färdats genom ett tjugotal av dem och mött såväl unga bloggare som duvuppfödare.

Få namn doftar så mycket kåda och skvattram som Fagerhult. Så betyder namnet också ”vacker skog”.

Det lär finnas hela 89 platser som heter Fagerhult i Sverige, merparten belägna i södra Sverige. I boken och utställningen "Fagerhult – Bilder av Sverige" tecknar Johan Wirfält och Kristian Bengtsson en glesbygd i förändring, filtrerad genom ett urval av dessa.

Förtidspensionerade Lasse Johansson har tidigare bott i Danmark. Nu har han skapat sitt egna paradis med Fagerhult, ett gammalt knekttorp som hör till gården Adelsnäs, beläget i Östergötland: ”När barnbarnen kommer upp älskar de att hålla på här i skogen, bygga hyddor och kuckla å ha sig.”

Foto: Kristian Bengtsson Bild 1 av 13

Johan Wirfält är chef för Forum/Debatt och Film på Kulturhuset Stadsteatern. Tillsammans med fotografen Kristian Bengtsson har han skrivit boken ”Fagerhult – Bilder av Sverige”.

Foto: Petra Hellberg Bild 2 av 13

De flesta Fagerhult ligger i södra Sverige. Enligt Lantmäteriet finns det totalt 86 Fagerhult (sökord: ”bebyggelse”). Johan Wirfält och Kristian Bengtsson räknar till 89 och har då lagt till bland annat Skånes Fagerhult.

Bild 3 av 13

”Jag jobbade i skolan i 42 år, jag hann med att ha en elev, deras barn och barnbarn innan jag gick i pension år 2000.” Pensionären Ulla Seger, 80, berättar hur hon under sina yrkesverksamma år hann ha hela sitt Fagerhult i skolbänken.

Foto: Kristian Bengtsson Bild 4 av 13

Marie Pettersson, 34, jobbar som informatör för Fagerhult Group, en av Europas största belysningskoncerner. Hon är tidigare världsmästare i innebandy – Fagerhult Habo IB har fostrat åtskilliga talanger.

Bild 5 av 13

I Skånes Fagerhult driver Özz Ruzeri en pizzeria. ”Alla är svenskar här, jag är typ enda invandraren”, säger den unge företagaren vars stora hobby är att samla på duvor – som kan göra volter i luften.

Foto: Kristian Bengtsson Bild 6 av 13

”Jag har hållit på med det här sedan jag var barn i Turkiet. I Sverige är det ovanligt, men jättemånga kurder och turkar har fåglar som hobby. Vi njuter av deras konster”, förklarar Özz Ruzeri sin vurm för duvor.

Foto: Kristian Bengtsson Bild 7 av 13

Tim, 14, bor i ett av flera Fagerhult i Småland. På fritiden samlar han på Volvobilar som han meckar med inne i pappa Fredrik Svenssons verkstad.

Foto: Kristian Bengtsson Bild 8 av 13

”Vi gillar det här lugnet, och för barnen är det fantastiskt. Man kan ha hundarna lösa hela dagen. Det bara flyter på, på något sätt”, säger pappa Fredrik om hans och sonen Tims liv i Fagerhult.

Foto: Kristian Bengtsson Bild 9 av 13

I en kommunägd hyreslänga mellan småländska Fagerhults kyrka och lanthandeln bor Raed och Reem Mughari. Hemma i Gaza var Raed polis. ”Det är viss skillnad på livet i halvmiljonsstaden Gaza och småländska skogarna”, konstaterar han.

Bild 10 av 13

I Nordvästra Skåne ligger Skånes Fagerhult. Här bor Stefan Svensson, 59, deltidsbrandman som också gillar motorcyklar. Stefan kandiderar till kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna.

Foto: Kristian Bengtsson Bild 11 av 13

Ett av många Fagerhult.

Foto: Kristian Bengtsson Bild 12 av 13

Annie Andersson, 28, är egenföretagare och bloggare som i sin webbutik säljer ekologiska hudvårdsprodukter. Hon och hennes man bor i Fagerhult, Jönköpings kommun, och är ortens yngsta invånare. I boken berättar hon om hur de träffades i kyrkan och hur båda drömmer om att bli självförsörjande.

Foto: Kristian Bengtsson Bild 13 av 13
Annons
X
Annons
X
Annons
X