Förtidspensionerade Lasse Johansson har tidigare bott i Danmark. Nu har han skapat sitt egna paradis med Fagerhult, ett gammalt knekttorp som hör till gården Adelsnäs, beläget i Östergötland: ”När barnbarnen kommer upp älskar de att hålla på här i skogen, bygga hyddor och kuckla å ha sig.”
Förtidspensionerade Lasse Johansson har tidigare bott i Danmark. Nu har han skapat sitt egna paradis med Fagerhult, ett gammalt knekttorp som hör till gården Adelsnäs, beläget i Östergötland: ”När barnbarnen kommer upp älskar de att hålla på här i skogen, bygga hyddor och kuckla å ha sig.” Foto: Kristian Bengtsson

”Ska vara glad om du kan tanka bilen i Fagerhult”

Fagerhult är ett av Sveriges vanligaste ortsnamn. Men vad berättar det om Sverige? Valåret 2018 har journalisten Johan Wirfält och fotografen Kristian Bengtsson färdats genom ett tjugotal av dem och mött såväl unga bloggare som duvuppfödare.

Publicerad

Få namn doftar så mycket kåda och skvattram som Fagerhult. Så betyder namnet också ”vacker skog”.

Det lär finnas hela 89 platser som heter Fagerhult i Sverige, merparten belägna i södra Sverige. I boken och utställningen ”Fagerhult – Bilder av Sverige” tecknar Johan Wirfält och Kristian Bengtsson en glesbygd i förändring, filtrerad genom ett urval av dessa.