Annons

”Ska stora bolag få ta över primärvården?”

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vi ser nu en utveckling där beslut om vinstmaximering och aktieutdelningar kan bli styrande i primärvården, och avgörande beslut fattas i bolagsstyrelser snarare än i politiska och professionella sammanhang. Det skriver flera debattörer.

Under strecket
Publicerad

Svensk sjukvård, i synnerhet primärvården, har under de senaste tjugo åren genomgått en accelererande förändring mot en kommersialisering. Stora vårdkoncerner och riskkapitalbolag i samverkan med nätläkarbolag, apotek, försäkringsbolag och detaljhandel formerar nu strategier för att lägga under sig stora delar av den mångmiljardmarknad som den skattefinansierade primärvården utgör.

Det har redan skett ett stort antal uppköp av vårdcentraler runt om i landet och fler är på gång. Vi står inför en radikal förändring av vårdens ägande och styrning. Det demokratiska inflytandet kan komma att begränsas med risk för att värderingar, om en jämlik sjukvård på lika villkor given efter behov, äventyras till förmån för stora kapitalägares delvis motsatta intressen. Denna omställning har pågått utan större offentlig uppmärksamhet. Det är hög tid att föra en öppen diskussion om denna ideologiskt och etiskt viktiga fråga.

Annons
Annons
Annons