Annons
X
Annons
X

Ska p-vakter behöva tåla lite våld?

Foto: SCANPIX ARKIV

I en nyligen avkunnad dom vid Malmö tingsrätt nekas en parkeringsvakt skadestånd trots att denna utsatts för såväl strypgrepp som grova verbala hot. I domen anser rätten att parkeringsvakter måste ha en större mental beredskap än andra yrkesgrupper för hot och andra angrepp.

Domen i sig är en acceptans av ett råare samhällsklimat, frågan är vem som skall betala priset för denna acceptans? Skall en parkeringsvakt tvingas se våld och hot som naturliga inslag i sin yrkesutövning?

Den aktuella domen bygger på en händelse i Malmö i november 2009 där en parkeringsvakt uppmärksammade en taxibil som stod parkerad för nära ett övergångsställe och började skriva en parkeringsanmärkning. Parkeringsvakten anfölls då bakifrån av föraren som tog ett grepp runt halsen på vakten och skrek hotelser som ”jag skall jaga dig” och ”du ska suga min kuk” varefter föraren körde därifrån.

Annons
X

I tingsrätten fälldes föraren för hot mot tjänsteman och förgripelse mot tjänsteman. Däremot avslogs begäran om skadestånd mot vakten med motiveringen ”Vissa utsatta grupper måste ha en större mental beredskap”. Rätten menar att greppet runt halsen inte gjorde ont och att vakten inte blev rädd.

I tidigare domar är det främst poliser och vaktpersonal som nekats skadestånd med denna motivering. Dessa båda yrkesgrupper agerar ofta i laddade situationer och är både utbildade och tränade i att möta människor i affekt. I dessa situationer har de därför en större mental beredskap i att möta våld och hot. Det närmaste en parkeringsvakt kommer i sin utbildning är att bemöta människor på ett korrekt sätt.

Kan man då kräva att en parkeringsvakt som skriver en parkeringsanmärkning mitt på dagen på en central gata skall ha mental beredskap för att klara ett överfall bakifrån med strypgrepp och tydliga verbala hot? Räcker det med att bära uniform för att räknas som utsatt grupp? Vi ser en klar fara i det tänkesätt som Malmö tingsrätt ger uttryck för. Rådman Ann-Louise Roos uttalande ökar acceptansen av ett råare samhällsklimat där allt fler får vara beredda att utsättas för våld och hot. Den är en variant av ”den som sig i leken ger” som inte är värdig svensk lagstiftning. Självklart skall våra parkeringsvakter kunna utföra sitt arbete utan att hela tiden titta sig över axeln och vara mentalt beredda på överfall.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det krävs tydliga och klara signaler från lagstiftare och deras uttolkare att en enskild parkeringsvakt inte skall behöva se våld och hotelser som naturliga inslag i sin yrkesutövning.

  Styrelsen för Svenska Parkeringsföreningen:

  Carin Rosendal

  Ordförande Umeå Parkerings AB

  Lennart Ahlkvist

  Vice ordförande, Göteborgs Stads Parkerings AB

  Anneli Aspelin

  Västerås Stad

  Kiki Hall

  Stockholms Stads Parkerings AB

  Peder Ståhlberg

  Q-Park AB

  Owe Quennerstedt

  LFV Arlanda Parkering

  Matts Skeppstedt

  Dukaten Parkering Linköping

  Gunnel Nilsson

  Parkering Malmö

  Leif Nordin

  Parkera Sundsvall

  Sten Åke Håkansson

  SVEPARK Service AB

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX ARKIV Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X