Annons

”Ska livets mening bara mätas i pengar?”

Foto: Henrik Isaksson/TT

Att odla idén om det orättvisa samhället enbart med utgångspunkt i livslön är en ideologisk parasit som gör människor hatiska, missunnsamma och olyckliga. Det skriver Rikard Blom i en replik.

Under strecket
Publicerad

Kommissionen för jämställda livsinkomster ska nu haveriutreda varför män och kvinnor har olika livsinkomster (SvD Debatt den 4 juli). Man häpnar. Vet vi inte redan varför? Det är som om politiker och högre tjänstemän inte är en del av världen. Din livsinkomst beror på dina val. Svårare än så är det inte. Det finns inget som hindrar dig att starta eget företag eller att du utbildar dig. Det gäller både män och kvinnor. Det finns inget som hindrar någon från att sikta mot en hög livsinkomst. Men vi föds alla med olika förmågor och fallenhet för olika saker. I ett fritt samhälle, som Sverige, leder det till olikheter. Det är bara i ofria samhällen där alla har det lika (dåligt).

I en rapport från SCB från 2016 framkommer att den svenska arbetsmarknaden är extremt könsuppdelad. Rapporten redogör för det 30 största yrkena och omfattar förvärvsarbetande anställda 16–64 år. Inom de högst betalda yrkena på denna lista återfinns systemutvecklare där 80 procent är män samt civilingenjörer där andelen män är 84 procent. Kvinnor väljer yrke efter andra preferenser än män. Att hjälpa andra och vara intresserad av människor verkar stå högt i kurs. Hela 96 procent av alla som väljer yrket förskollärare är kvinnor. Över 90 procent av alla som väljer yrket sjuksköterska är kvinna. Ytterligare en sak som utmärker skillnaden mellan könen är att kvinnor i betydligt större utsträckning än män väljer yrken där det bara finns en arbetsgivare att tala om (de offentliga). Denna arbetsgivare är inte direkt känd för den generösa lönen eller för möjligheten till karriär.

Annons
Annons
Annons