Krönika

Annina Rabe:Ska kulturen tvingas tigga?

SPONSRING Palatset har allt det som näringslivet borde vilja bidra till. Ändå saknas pengarna. Om företag inte vill sponsra detta behjärtansvärda projekt – hur ska man då någonsin få loss pengar till smalare kultur?

Under strecket
Publicerad
Annons

Under de år jag jobbade på bibliotekens branschtidskrift Biblioteksbladet brukade vi ofta prata om barnkortet. Barnkortet var det som satte punkt för alla kulturdebatter. Så fort någon diskussion hettade till började alltid någon prata om barnens väl och ve, och då tvärdog alltid debatten. Det fanns liksom inga motargument. Vem kan säga emot att barnens tillgång på till exempelvis kultur är det viktigaste av allt? Vem skulle kunna hävda en annan åsikt? Jag har under åren sett många politiker, även utanför kulturvärlden, köra barnkortet. Dra fram det som ett sista ess i rockärmen.

Jag tänker lite på barnkortet nu när det storslagna barnkulturhuset Palatset på Riddarholmen är nedläggningshotat efter bara några månader i drift. Det som var en sådan fantastisk idé dras redan med stora ekonomiska svårigheter och utgången är oviss. Barnkulturpalatset har framhållits som ett drömprojekt av sponsorglada kulturpolitiker. Det hela skulle inte drivas i kommunal regi, utan vara mer eller mindre beroende av sponsorer. Och visst har det kommit in pengar från näringslivet, kanske allra mest noterbart de 14,5 miljoner som Postkodlotteriet pytsade in då Palatset redan ett år före öppnandet hade svåra ekonomiska problem. Det har också kommit in sponsorhjälp av annan art än reda pengar; till exempel i form av teknik. TV4 har erbjudit reklamfilmstid för att locka fler besökare till det nedläggningshotade Palatset.

Annons
Annons
Annons