Annons
X
Annons
X

Ska ha blundat för avlyssning i öst

Telia Sonera blundar inför regimstaternas förtryck.

Telia Soneras vd och koncernchef Lars Nyberg.

Telia Soneras vd och koncernchef Lars Nyberg. Foto: FREDRIK SANDBERG/ SCANPIX

BOLAGSTOPP: "PENGARNA STYR"

Företaget har i hemlighet samarbetat med en rad säkerhetstjänster i några av världens hårdaste diktaturer. Uppgifterna avslöjas i kvällens Uppdrag Granskning.

Samhällsprogrammet i SVT sätter fingret på det delikata dilemmat att verka i länder där diktaturens övergrepp gör sig tydligt påminda och att verka som ett börsnoterat bolag med tydliga kommersiella intressen.

Uppdrag Granskning har kartlagt Telia Soneras verksamhet i stater med ursprung från forna Sovjetunionen. Minsta gemensamma nämnare för dessa länder, bland annat Uzbekistan, Georgien, Vitryssland och Eurovisionaktuella Azerbajdzjan, är att det rör sig om auktoritära regimer som i varierande utsträckning förtrycker sin befolkning.

Annons
X

SvD Näringsliv har tidigare i flera artiklar belyst den etiska konflikt som Telia Sonera har att hantera rörande koncernens majoritetsägda dotterbolag i dessa länder. Uppdrag Granskning har i kvällens program nystat vidare i problematiken och fått fram helt ny information om hur koncernen blundar inför säkerhetstjänstens agerande för att kunna spåra regimkritiker.

Utåt sett vill Telia Sonera ge sken av att samhällskritisk information bara lämnas ut efter noga överväganden. En högt uppsatt källa i företaget förmedlar däremot en helt annan bild. För Uppdrag Granskning berättar källan, som haft en central roll inom Telia Sonera under hela bolagets expansion österut, hur samarbetet mellan telekoncernen och diktaturens säkerhetstjänster ser ut i själva verket.

De etiska koderna framstår som ett skämt - när man ser hur det fungerar i det dagliga arbetet. Pengarna styr. Det råder ingen tvekan om det. Jag har inte sett några som helst praktiska försök från bolaget att begränsa missbruket av systemen, konstaterar källan.

Uppdrag Gransknings sondering visar att Telia Soneras samarbete med regimernas säkerhetstjänster i de granskade länderna är betydligt mer omfattande och integrerat än vad som varit känt tidigare.

Koncernen har exempelvis låtit säkerhetstjänster i länderna installera vad som kallas SORM, eller ”de svarta lådorna” som de kallas internt på företaget. Dessa ger säkerhetstjänsten direkt tillgång till telefontrafik och sms i realtid. Detta innebär att säkerhetstjänsterna avlyssnar vem de vill, när de vill, helt utan kontroll från teleoperatören.

Ett annat avslöjande i programmet är att Telia Sonera urskiljningslöst lämnar ut information om regimkritiker till diktaturens säkerhetstjänster. Det handlar om information om journalister, människorättsaktivister och oppositionella, enligt Uppdrag Granskning.

Cecilia Edström, kommunikationsdirektör i koncernen, konstaterar i reportaget att bolaget tillhandahåller kommunikation och att bolaget ska göra det i de säkraste näten som går att uppbringa.

På frågan om vilka krav bolaget ställer på dem som kräver att få uppgifter kommer hon in på lagstiftningen i länderna.

Det är lagen som styr vad vi är tvungna att lämna ut, och när vi är tvungna att lämna ut och till vem vi lämnar ut, säger Cecilia Edström och tillägger att detta noga regleras i varje land.

Uppdrag Granskning har gjort en utflykt till Vitryssland och träffat kunder hos Telia Sonera som hamnat i klorna hos KGB, som fortfarande är namnet för underrättelsetjänsten i Vitryssland. Även Azerbajdzjan har fått en påhälsning från Uppdrag Granskning och i reportaget framträder oppositionella, journalister och människorättsaktivister som i sin tur fått en påhälsning från landets säkerhetstjänster.

Till och med hängivna fans till Eurovision Song Contest, högaktuellt evenemang i huvudstaden Baku i slutet av maj, har hamnat i klorna på en nitisk säkerhetstjänst. Så Azerbajdzjans vinnarlåt från i fjol ”Running scared”, med tydliga svenska förtecken, har fått en högst påtaglig innebörd.

Efter reportaget ställer Uppdrag Granskning-profilen Janne Josefsson Cecilia Edström mot väggen. Hon är djupt berörd av inslaget.

Det jag ser i det här reportaget - det är människor som blir utsatta för kränkningar och det berör mig väldigt djupt.

Med teknologi, med telekommunikation och med annan teknologi, så finns det möjlighet att använda det dels för goda syften, dels för dåliga syften. Och det i sig, att man kan använda det för dåliga syften, tycker inte jag är tillräckligt skäl för att man inte skall tillhandahålla kommunikation i de här länderna, tillägger hon och upprepar problematiken med att lagen ger möjlighet för polismyndigheter och andra myndigheter att avlyssna trafiken i dessa länders nät.

I morgon bitti avslöjar Telia Sonera, med vd Lars Nyberg i spetsen, hur första kvartalet i koncernen har utvecklats. Frågan är om det blir applåder från aktieägarna eller ej. En viktig ingrediens för lönsamheten är hur det går i öst. Uppskattningsvis en fjärdedel av teleoperatörens samlade vinst härrör från de länder som Uppdrag Granskning satt under lupp i kvällens program.

Annons
Annons
X

Telia Soneras vd och koncernchef Lars Nyberg.

Foto: FREDRIK SANDBERG/ SCANPIX Bild 1 av 2
Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X