Anders Q Björkman:Ska Flemingsberg bli vår tids Stalinstadt?

Vid namngivningen av ”den socialistiska staden” Stalinstadt den 7 maj 1953 deltog DDR:s politiske ledare Walter Ulbricht och den sovjetiske ambassadören Ivan Iljitsjov. Åtta år senare bytte staden namn till Eisenhüttenstadt. Till höger: Flemingsberg i Huddinge ska byta namn till Stockholm South Business District.
Vid namngivningen av ”den socialistiska staden” Stalinstadt den 7 maj 1953 deltog DDR:s politiske ledare Walter Ulbricht och den sovjetiske ambassadören Ivan Iljitsjov. Åtta år senare bytte staden namn till Eisenhüttenstadt. Till höger: Flemingsberg i Huddinge ska byta namn till Stockholm South Business District. Foto: Horst Sturm och Maja Suslin/TT

Vad har tv-tjänsten Netflix och namnet på en förort till Stockholm gemensamt? Svar: lagar som borde kunna begränsa amerikansk dominans. Nu hoppas jag på mer östeuropeisk tv-dramatik och att få slippa fåniga svengelska ortnamn.

Under strecket
Publicerad
Annons

Veckans EU-beslut att tv-tjänster som Netflix, HBO och Amazon ska tvingas erbjuda europeiska tittare minst 30 procent lokalt producerat innehåll har fått förespråkare för en fri marknad att rycka ut. Hur ska det gå med valfriheten?

Fördelarna med att låta tillgång och efterfrågan styra ekonomin är uppenbara, men trots det anar jag att EU:s reglering skulle kunna resultera i ökad valfrihet; större möjligheter att ibland kunna välja annat än Hollywood-produktioner och amerikanska skådespelare (om det inte handlar om tv-serier i historiska miljöer, vill säga, då ju britter anlitas, eftersom romare och andra i det förflutna som bekant talade engelska med brittisk accent).

Annons
Annons
Annons